Analyse Bitcoin Chart door Jan Schotsman en video over cryptocurrency

Laatste reactie 19/03/2018 07:17 door Jan
· Markeren als ongelezen
Jan Schotsman 7 maanden geleden geplaatst

Klik op de volgende link, filmpje duur 4 minuten. . http://dentresearch.s3.amazonaws.com/BNB/MIV/landing_page/081617_MIV_LandingPage.html .

Jan Robert Schutte 7 maanden geleden geplaatst
Dank voor je bijdrage @janschotsman​ heb jij wellicht nog een leuke analyse van de Bitcoin-chart?
Jan Schotsman 7 maanden geleden geplaatst

Ik heb wel een chart en een idee omtrent de Bitcoin in Dollars. . In onderstaande chart ziet u de Bitcoin weergeven in Dollars. We zien de enorme stijging het afgelopen jaar, en op mijn netvlies ziet dat eruit als een hyperbolische stijging, en vanuit mijn korte geheugen heb ik daar maar één soort van reactie op gezien ... --> een enorme felle reactie (omlaag). . De trend is momenteel (zonder enige twijfel) omhoog. Na de correctie die in juni begon en duurde tot halfweg Juli is de weg daarna alleen maar omhoog. Deze beweging is en wordt ondersteund door de Ichimoku Kinko Hyo techniek. Ik plaats echter altijd standaard de RSI-Brown onder mijn grafiek, en die laat een stevige divergentie zien met het koersverloop. Dit te samen met het hyperbolische koersverloop geeft mij een waarschuwing voor een op handen zijnde koers correctie. Hoe dit afloopt weten we niet, maar zie wel in de grafiek dat de steun door de cloud de komende tijd erg dun is. Go with the flow, maar wees snel weg wanneer die flow er niet meer is. In de grafiek ziet u onder de zwarte koerslijn een lichtblauwe lijn, dat is een volatility stop. Ik zou die lijn even aanraden als stop voor wanneer de koers daar doorheen daalt. De stijging de afgelopen tijd is te snel, mijn gevoel zegt dat daar een reactie op te verwachten is. Maar wie ben ik .. volg uw eigen idee! Groet, jan.

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

Een korte update betreffende de Bitcoin. Data is halverwege deze dag, dus niet up-to-date het tijdstip dat u dit leest. In de vorige posting gaf ik al aan dat wat betreft de RSI, de laatste stijging te snel ging, en daardoor -vraagt-  om een correctie. Deze correctie kwam daarna. Een correctie proberen in te schatten wat betreft tijd -- op basis van divergentie met de RSI- wel: dat gaat niet goed komen ... de divergentie in de RSI waarschuwt alleen; maar geeft geen enkele indicatie betreffende de tijd. Nu is de data voorziening betreffende de BitCoin, eigenlijk erg slecht, ik kan tenminste geen file vinden met open-hoog-laag-slot koersen en volume. Ik heb momenteel slotkoersdata data omtrent een jaar voor deze BitCoin. Dit geeft ons de mogelijkheid om korte cycli te identificeren. Deze cycli geven een mogelijke koersomkeer weer in de toekomst. Een enorme handicap in dit geval is de zeer korte koers historie in dit geval. Toch wil ik een poging wagen, maar neem daarbij in het achterhoofd dat de koerstermijn tekort is voor een betrouwbare analyse. Vaar er dus niet blind op, zie het -ter leering en vermaeck-. Zie na deze preek de onderstaande grafiek ;-)

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

Ik zal deze grafiek de komende dagen even toelichten, maar u ziet de T in een rode driehoek, die waarschuwt voor een large top Pivot. De blauwe rechthoeken zijn monthly-boxes. Is best wel interessant. Voor nu; goede nachtrust .. en tot de volgende keer! . Groet, Jan.

Jan Robert Schutte 6 maanden geleden geplaatst

Dankjewel @janschotsman​ superinteressante chart. ik ben ook benieuwd waar de top ligt en of de high rond 4.600 nog wordt aangetikt.

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

Die high (4600) is nu een pivotlijn (groen). Ik heb even een chart hieronder afgebeeld die de reactie op de rode omcirkelde B laat zien; zoals verwacht omhoog dus. Weet iemand waar er ergens -betrouwbare- en complete data te downloaden is betreffende de BitCoin. In mijn data is natuurlijk de laatste slotkoers -nog niet compleet-, de dag is nog niet om wanneer ik dit schrijf.

Hieronder even de chart van de Bitcoin in $. . Vriendelijke groet, Jan.

Jan Robert Schutte 6 maanden geleden geplaatst

@janschotsman​ wellicht zou je Rombout Kerstens kunnen vragen? rombout@keyword.nl

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

Ik heb vanavond even een uurtje uitgetrokken; op zoek naar een site met -betrouwbare- data betreffende de waarde van de Bitcoin in Dollars. Er zijn heel veel sites die dat aan bieden, maar mijn conclusie is helaas --> PULP. Bij geen enkele site is de open -high -low -close hetzelfde. Bij de meeste sites ontbreekt compleet het volume. Hoe kan je nu -iets- met een -blockchain- waarvan kennelijk niemand weet wat ie op een  -bepaald-  moment exact waard is?

Ik herhaal mijn vraag nog maar eens: is er ergens betrouwbare data te downloaden betreffende de Bitcoin? Open-Hoog-Laag-Slot en Volume.

In onderstaande grafiek heb ik lijnen getrokken in twee kleuren. De paarse lijnen geven de divergentie weer over de afgelopen maanden tussen de RSI(14) en de koers grafiek. Hoewel het volume wel de koersstijging lijkt te ondersteunen doet de RSI(14) dit niet. De Dikke blauwe lijnen geven aan dat de RSI(14) te snel daalde tov. de koers, en u weet vanuit mijn stukjesbetreffende de RSI dat dit weer een stijgende koers te zien geeft, wat dan ook op korte termijn plaats vond. .

Jan Robert Schutte 6 maanden geleden geplaatst

Beste @janschotsman​ dank wederom voor je uitvoerige analyse. Ik begrijp jouw frustratie dat je geen fatsoenlijke data kunt downloaden. Wellicht kan ​@mariusjansen​ je van Deribit wel helpen bij je zoektocht. Ik zie overigens dat de BTC wederom verder is gestegen en een nieuwe high heeft gevormd. Heb jij wellicht een indicatie wat het volgende Fibonacci Extension niveau is?

Richard Lucardie 6 maanden geleden geplaatst

Beste Jan, weet niet hoe je kan zien of het betrouwbare data is, Maar is Tradingview niet geschikt, vooral als je een abbo neemt?

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

Dank je voor je bijdrage @richardlucardie​ Ik zal komende week even informeren of er een data download mogelijkheid is bij een abonnement. Bedankt ook Jan Robert, ik vind de data voorziening nog steeds -een punt- . Laten we hopen dat er een duidelijke voorziening komt. . .

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

     27-08-2017:     Voordat ik -onze Zuid-Ooster buren- voor een korte vakantie ga bezoeken wilde ik toch even een kort berichtje neerpennen.     Ik schreef het al eerder in één van mijn berichtjes, ons denken en handelen heeft op de ene of andere wijze te maken met 8.     De Engelsen hadden hun stelsel met inches en achtsten, maar op het Europese vaste land werd gewerkt met het decimale stelsel.     Nu werkt het decimale stelsel natuurlijk erg gemakkelijk, het is een kwestie van komma -schuiven; terwijl je bij het delen door acht toch even moet gaan rekenen.     Gann wees ons erop een koersbereik gewoon te delen door acht om zo belangrijke niveaus te kunnen vaststellen.     Dhr. Murrey werkte dit later verder uit door dit in een prijs tijd frame te zetten, waarbij dit frame is onderverdeeld in achtsten; het bekende MurreyMath frame.     Je kan door middel van dit frame niveaus berekenen waar je steun/weerstand etc. mag verwachten.     Ik heb in het verleden wat uitleg over het MurreyMath frame geplaatst in het stukje:   http://members.chello.nl/j.schotsman/Uitleg%20Murreymath.htm     Luc heeft destijds op het forum van http://www.dekritischebelegger.nl/  ook nog het volgende stukje geplaatst: http://www.jstas.com/murreymath.htm     .     Nemen we nu als voorbeeld de koers van de BitCoin uitgedrukt in Dollars.     De Bitcoin handelt in een groot prijsframe van 5000.     50% (4/8) is dan 2500; een niveau wat voor weerstand / steun zorgt, het is een spil waar de koers niet gemakkelijk van loskomt.     Wat er tevens voor zorg draagt dat rond deze waarde een tradingrange (zijwaartse beweging) zal ontstaan, waarbij de tradingrange dan meestal gebeurt binnen de grenzen van de 3/8 -- 5/8 lijn.     5000 / 8 --> 625     Bovenzijde tradingrange wordt dan 2500 + 625 --> 3125     De 7/8 lijn, de eerst belangrijkste lijn om uit te kijken voor een short positie wordt dan 7/8 * 625 --> 4375.     Zo'n frame wat je dan uitkan rekenen ziet er als volgt uit:     Grafiek 1:

zie grafiek onder dit stukje.

    U ziet hier het trading frame van 5000, u ziet de 4/8 lijn op 2500, de 7/8 lijn op 4375 en de bovenzijde tradingframe (5/8 lijn) op 3125.

    Onder de4/8 lijn ziet u dat de waarde per achtste 500 bedraagt en niet 625.

    Dit is geen programma fout, de waarde is juist en zal ik een andere keer proberen uit te leggen.

    Een ta-script code voor het MurreyMath frame heb ik voor u geplaatst op http://www.ta-script.com/forum/

    De onderzijde van de tradingrange wordt dan 2000 (3/8 lijn).

    Het beste niveau om uit te kijken naar een long positie is zoals u in de MurreyMath stukje (hierboven genoemd) is de 1/8 lijn, op het niveau 1000

    Laten we de koers van de BitCoin in het frame plaatsen.

    Grafiek 2:

zie grafiek onder dit stukje

    In het frame ziet u de mooie mogelijkheid om uit te kijken naar een long positie op de gele 1/8 lijn.

    U ziet de zijwaartse beweging in de tradingrange tussen de groene 3/8 en 5/8 lijn waarbij de blauwe 4/8 lijn als spil fungeert, een sterke steun/weerstand niveau.

    Na uitbraak uit de trading range staat de koers vlot op het niveau van de 7/8 lijn, het eerst beste niveau om uit te kijken naar een short positie.

    U ziet, deel nu gewoon door acht en je weet echt alles ;)

    Wie de moeite heeft genomen om de bovengenoemde leestukjes over het MurreyMathfame door te nemen valt op dat de kans op een koersomkeer ligt op 90%

    .

    Nog iets leuks wat ik de afgelopen week in de grafiek van de BitCoin zag; het heeft alles te maken met wat u lezen kan in mijn stukje over de RSI (klik op http://www.jstas.com/AEXoed/rsi.htm )

    Het is in dit geval de positive reversal; zie grafiek:

    Grafiek 3:

zie grafiek onder dit stukje

    Op 18-19 Augustus ziet u een hoger bodempje in de koersgrafiek ontstaan terwijl de RSI op dat moment duidelijk een lager bodempje neerzet.

    Ik heb er even twee paarse lijnen bij getrokken.

    Wie mijn stukje over de RSI gelezen heeft weet dat dit een koersdoel van 5000 oplevert.

    Doelen zijn om naar toe te werken, of ze inderdaad gehaald worden ... we gaan het zien.

    .

    Ik sluit af met een grafiek die ik afgelopen week ook op het forum van http://cryptoacademy.nl/ liet zien.

    U ziet een grafiek met daarin boxes en swings.

    De rechthoeken in de lichtblauwe kleur zijn maand -boxes en in de grijze kleur zijn week - boxes.

    Dit geeft snel de beweging per week of maand weer.

    Dan ziet u nog omcirkelde letters en letters in een driehoek weergegeven.

    In het koersverleden ziet u ze weergegeven in een grijze kleur, dit zijn historische swings.

    Van hieruit zijn de toekomstige swings 'berekent' en weergegeven in het blauw en in het rood.

    De omcirkelde letters zijn swings op een laag niveau, terwijl de swings van hoger niveau in een driehoek zijn weergegeven.

    Rood gekleurd zijn waarschuwingen, en blauw gekleurd zijn verwachtingen.

    b of B is natuurlijk --> bottom ; en T of t staat natuurlijk voor een top, dus dat hoef ik niet te vertellen ;)

    Grafiek 4:

zie grafiek onder dit stukje

    Dit alles onder het motto:  eens een andere grafiek dan u overal al ziet.

    Ik ga mijn Duitse taal even -ophalen- en vertrek voor een leuke vakantie.

    Wanneer u in de tussentijd lekker doorwerkt .. dan blijft de BV Nederland overeind!

    Tot het najaar!

    .

    Vriendelijke groet,

    Jan.

Wanneer een en ander niet goed leesbaar is --> www.jstas.com en kijk bij 'korte update AEX' 27-08-2017.

Of op: http://www.jstas.com/2009/Dageljiks%20verloop%20van%20de%20AEX%20grafieken.htm .

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

28-08-2017: Mijn laatste berichtje voordat ik vertrek. Ik zat vanavond even na te denken hoe alles toch veranderd is de laatste jaren. Wanneer ik pakweg tien jaar geleden wat neerpende; dan ontstond er discussie, opbouwend, velen hadden er een -soms- andere -onderbouwde- mening over, en dat meningsverschil leidde tot een opbouwend verhaal. Ik zat natuurlijk altijd fout met mijn idee ;-) maar we leerden er wat van met z'n allen, en dat is toch de insteek! Dit vond plaats op diverse sites, de meeste zijn helaas verdwenen. Wanneer ik tegenwoordig wat neerpen en her en der plaats, dan zie ik wel (voor zover mogelijk op sommige sites) dat het door honderden mensen wordt gelezen, maar je krijgt maar een enkele reactie per Whatsapp en per mail. En dan denk ik: hoe kan dit nou? Nemen de mensen wat ze lezen gewoon voor -waarheid-  aan, zijn ze discussie moe, hebben ze zelf geen ideeën etc. etc. Om kort te gaan ... Ik mis de laatste jaren de interessante discussies. Jaren geleden heb ik samen met Rob (Mitzi) geprobeerd een site op te richten (Bull noch Bear) waarop we de discussie openstelden, maar het publieke gedeelte hebben we destijds gesloten vanwege de vele negatieve aanvallen, denk aan pornosites aanvallen en andere prullaria. We waren het zo zat, we hadden geen tijd om 's-morgens alle rotzooi op te ruimen,  en hebben de site toen geblokkeerd; nog altijd jammer .. echt. ..... En toch .. ik mis de discussies.. het contact met anderen waarbij we elkaar in onze waarde laten met onze ideeën. Een site waar je gewoon je -verhaal-  kwijt kan, en waar dan met respect door anderen op word gereageerd. Nu ik dit zo zit in te tikken, wil ik daar best wel server ruimte voor vrij maken, .... mits er interesse is. Wanneer u liever alleen leest wat er voorbij komt, en zelf niets wil invullen / aanvullen, dan is dit niets voor u. . Ik ga met vakantie, en zie wel wat er voor reacties er zijn wanneer ik terug kom van vakantie. Wanneer u iets ziet in een- actieve / reactieve site, waar u uw verhaal kwijt kan zonder aangevallen te worden, en u verhalen kan lezen van anderen die net zo of precies andersom denken, stuur dan een mail aan j.schotsman@chello.nl Wanneer u actief deel wilt nemen, reageer gewoon met uw idee, waarbij persoonlijke aanvallen niet worden toegelaten, de handel ontstaat immers door het verschil van ideeën.   Ik verzamel de reacties na terugkomst vanuit mijn vakantie bestemming, en laat u via de mail weten wat ik er mee ga doen. Voor nu: doe uw best, houdt Holland- BV overeind, dan kan ik daar weer van profiteren wanneer ik weer terug ben , samen met mijn vrouw -partner -echtgenote -vriendin voor het leven ;) . Lees het stukje wat ik geplaatst heb op 27-08-2017 nog eens door, en besef dat we niet zo vrij zijn in ons denken, dat we denken dat we zijn. Bedenk: in onderstaand stukje zien de koers en het frame elkaar niet! De koers van de BitCoin is erg vers/kort. Toch zie je dat in de acceleratie van de koers dit jaar, de koers zich houdt aan de regels van het delen door acht, het Gann of zo u wilt het MurreyMath frame. Je kan dus van tevoren uitzetten waar bepaalde koersdoelen/weerstanden etc. plaats zullen gaan vinden. Dat kan toch alleen als ons handelen op -de een of andere manier- vast ligt? En wel in het achtste stelsel en niet in het decimale stelsel ...! Kijk, en zulke dingen .. daarover kun je bijvoorbeeld lekker een discussie opbouwen, iets wat tien jaar terug nog plaats vond op de diverse fora, ik weet nog een fora waar een psychiater aanwezig was, en een en ander keurig uitlegde en  -voorspelde -; en vooruit dan ... hij had het vaak nog bij het rechte eind ook! Ik zie wel of er interesse is in een dergelijke discussie -site. Wanneer die er al is, dan heb ik die gemist, maar wil ik me er graag bij aansluiten. . Vriendelijke groet, Jan.

Harry Klip 6 maanden geleden geplaatst

@janschotsman​ Bedankt voor je cri de coeur ( ik kom net van de franse zuiderburen) Jan. Je hebt gelijk dat de wereld steeds sneller lijkt te worden, waarin een goede analyse minder aandacht krijgt. Toch denk ik dat dat ook een golfbeweging is. Dus wie weet wordt het binnenkort anders. Misschien kunnen we daar een chart van een psycholoog voor gebruiken. Echter op de beurs zeiden we altijd: begrijp niet hoe het kan, maar profiteer ervan. Goed vakantie gewenst en met tijd voor bezinning:-)

Jan Robert Schutte 6 maanden geleden geplaatst

Beste @janschotsman​ dank voor het delen van je zeer interessante analyses. Het is ook frappant hoe het e.e.a. in verhouding staat en dat je dit ook op de Bitcoin-koersbeweging kunt toepassen. 

We zien jouw bijdragen na je vakantie wel weer gaarne tegemoet en wellicht zien we elkaar nog tijdens een Bitcoin Trading Sessie. Ik denk dat je goud, eh Bitcoin, in handen hebt: jouw analyse en visie gecombineerd met Bitcoin Trading vaardigheden die je bij Deribit kunt toepassen.

Prettige vakantie gewenst, ook aan je vrouw, vriendin voor het leven.

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

@richardlucardie​ Ik heb er een e-mail aan gewaagd bij tradingview, maar hun motto is, je mag er naar kijken maar niet aankomen. Downloaden is niet mogelijk, of je moet het per dag over gaan schrijven. . Ik heb toch even geprobeerd een MurreyMath grafiekje te maken, met de RSI(14) eronder. De RSI(14) geeft weer de mogelijkheid weer om nogmaals omhoog te gaan richting de omgeving 5000 (bovenzijde MurreyMath frame). . In het MurreyMath frame zagen we het afketsen van de koers op de 7/8 lijn, waarna steun werd gevonden op de 6/8 lijn, waarna de bovenzijde van het frame op 5000 werd opgezocht (tevens doel van de RSI op dat moment). . De RSI signaleert op dit moment weer een mogelijkheid richting die 5000, tenzij de koers nu verder daalt. Ik ga het bekijken vanaf mijn vakantie bestemming, ik ben vanaf morgen weer een tijdje  -offline-. . Hieronder heb ik even de MurreyMath grafiek neergezet, waarbij ik -hoop-  dat de data een beetje klopt. . Ik hoop nog steeds dat iemand me een site aan kan wijzen met -betrouwbare data-, die ik kan downloaden voor analyse. .

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

...

Jan Robert Schutte 6 maanden geleden geplaatst

Dank voor de mooie chart @janschotsman

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

Wat zijn de kenmerken van een bubbel die leidt tot een  -blow-off-? Na een cursusdag van Roel den Konink in het verleden raakte ik geïnteresseerd in-blow-offs. Een blow-off zien we wanneer een bubbel barst. En bubbels zijn er, en die zullen er altijd zijn, groei is namelijk exponentieel, en een exponentiele groei veroorzaakt bubbels. En een verstandig belegger kijkt naar het verleden, kijkt hoe er elke keer op een barstende bubbel werd gereageerd, en vooral welke lessen je kan trekken uit het geheel en ook belangrijk: hoe je er winst uit haalt! Wat zijn de kenmerken van een bubbel? #1 Bubbels zijn cyclisch, en wanneer u naar het verleden kijkt, en weet dat bubbels cyclisch verlopen, dan kunt u met een redelijke nauwkeurigheid inschatten wanneer een bubbel barst. #2 Groei, of het nu koersen, huizenprijzen of het toenemende aantal konijnen zijn --> het verloopt altijd exponentieel. Wij mensen denken echter lineair, we omarmen de exponentiele groei (winst vanuit het -niks-) en zijn daardoor een soort van blind voor de bubbels, we -zien- ze niet (of willen ze gewoon niet zien). #3 Een exponentiele groei kan niet blijven bestaan, dit komt vroeg of laat tot een einde, via een blow-off. #4 Een bubbel is als een orgasme, na het hoogtepunt is -het gebeurt- met de -lol- ;) Er zijn trouwens mannelijke en vrouwelijke bubbels en blow-offs (orgasmes) , ik zal er in de toekomst een en ander overschrijven en laten zien. Dat is belangrijk, omdat we momenteel beide vormen zien ontstaan in de diverse markten. #5 Bubbels worden altijd gecorrigeerd naar het punt vanwaar ze gestart zijn, het punt waar vanaf de exponentiele groei startte. #6 Bubbels verlopen cyclisch. De groei verloopt exponentieel omdat dit ingebakken zit in het -systeem-. Het barsten van de bubbel kan niet worden gestopt! Hooguit kan het tijdstip worden gerekt, waarna de gevolgen nog dramatischer zijn dan wanneer -men-  niet had ingegrepen (QE !!). #7 Een bubbel barst -explosief-. De daling na de top gaat in een veel kortere tijd dan de stijging voorafgaande aan de top.  Nadat de blow-off gereed is, heb je de -koopkans-  van je leven; zeker bij langlopende cycli. . Het bovenstaande even als een zeer korte inleiding naar hetgeen waarover ik in de toekomst wat wil schrijven. Wanneer een bubbel barst (schreef ik hierboven) zal deze corrigeren naar de basis waar vanaf de exponentiele groei ontstond. Dit is meestal zo (kijkt u maar naar de grafieken van het verleden) maar dat gebeurt niet direct. Meestal zie je als eerste een correctie van ruwweg 42%. Laten we de grafiek van de BitCoin er eens bij pakken, zie onderstaand plaatje. Niemand kan er toch omheen, het laatste jaar is de koers van de BitCoin explosief gestegen, een exponentiele groei. Vanaf het laatste kwartaal vorig jaar tot midden dit jaar zien we een exponentiele groei in de koers van de BitCoin. Die werd midden dit jaar gecorrigeerd, en het zal u niet verbazen na bovenstaand verhaaltje, die correctie was ruwweg ergens rond dat algemene gemiddelde van 42%. De gekte stopt hier echter niet, het lijkt de tulpenbollen mania wel, maar met een gap werd de voorgaande blow off overtroffen, en misschien dat nu de correctie inzet? De data voor de bitcoin is tekort  voor cyclus analyse. Maar stel dat de huidige koers corrigeert naar 42%, dan wacht ons een eerste koersdoel van ruwweg 3600. Wanneer we de totale beweging vanaf de start laatste kwartaal vorig jaar nemen, dan moeten we als eerste uitkijken naar een koers van 3000. Dat is ruwweg die 42% op de verdeling die ik helemaal links in de grafiek heb geplaatst. Ik plaats hierna in een aantal berichtjes nog een paar grafieken. De komende tijd ga ik zoals al verteld me meer richten op blow-offs. De reden is dat diverse grote cycli de komende tijd gewoon naar beneden komen, en hoewel de mens denkt dat ie heel wat kan, is ie een liliputter ten opzichte van de natuur. En grote cycli zijn onderdeel van de natuur, en hoewel we ze een beetje kunnen oprekken, kunnen we ons er uiteindelijk alleen maar naar richten. Zie maar hoeveel invloed we hebben op het natuurgeweld, zie Saba, zie Miami etc., we zien het gebeuren ... maar we kunnen er niets tegen doen. Zo komt er ook tsunami van cycli op ons af, die de diverse blow offs die er te zien zijn vandaag de dag, gewoon weg gaat vegen. Ik ga er vervolg stukjes over schrijven, want ik lees er veel te weinig over, het -leeft- kennelijk -nog niet-  onder de mensen; de meeste  mensen kijken te -korte termijn-. .

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

De Ichimoku Kinko Hyo grafiek, die voor de korte toekomst steun laat zien rond die waarde 3000

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

Als laatste een grafiekje wat ik hier al eerder heb besproken, korte termijn -swings-. Stay tuned .. Jan.

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

De koersgegevens van de BitCoin currency zijn nog vers, er is geen lange termijn geschiedenis, dus het karakter is moeilijk in te schatten. Toch heb ik me gewaagd aan een Elliott Wave analyse. De hieronder getoonde analyses zijn alleen geldig wanneer de komende tijd de top niet meer wordt uitgenomen (ik gebruik EW voor het opbouwen van possibilities, scenario's). Het jaar 2014 was duidelijk een correctief jaar, een correctie op de er aan voorgaande stijging. Ik heb dat jaar weergegeven via een rode lijn; de impuls erna via een groene lijn. Na dat jaar 2014 startte dus een impulsieve golf. De telling is voor tweeërlei uitleg vatbaar, maar dat is bij EW vaak het geval, achteraf weet je pas exact wat van toepassing was/is. Is dat een probleem? Wat mij betreft niet, en zoals u zal zien in mijn telling is de verwachting gelijk, alleen het uiteindelijke ingeschatte koersdoel niet. . Een belangrijke regel in de Elliott Wave analyse is dat er na een impulsgolf, een correctie zal plaats vinden naar de koers van golf 4 van het niveau er net onder (de telling op een lager niveau). . In de hieronder geplaatste grafieken ziet u twee koersdoelen voor die golf vier, één van de twee gaat het worden voor de -korte-  termijn. Voor lange termijn ben ik bearischer, maar dat zien we dan wel weer, dag voor dag, dan komen we er wel ;) . Kijk, bovenstaande koersdoelen zijn om naar toe te werken, en de uiteindelijke uitwerking gaat plaats vinden tijdens het proces. We gaan het meemaken! Groet, Jan ;) . Succes, Jan ;)

Jan Robert Schutte 6 maanden geleden geplaatst

Beste @janschotsman​ dank voor je prachtige analyse. Ben je vrijdagavond van de partij? We verzorgen dan een Bitcoin Trading Seminar bij Gofclub Kromme Rijn

Harry Klip 6 maanden geleden geplaatst

@janschotsman​ Bedankt Jan, what goes up must come down...

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

Vandaag zagen we een correctie in de Bitcoin, zeg rond de 6%. Voor een index een stevig correctie percentage, maar voor de Bitcoin ... ach .. ;) Wat interessant is aan deze daling is om te zien waar intraday de steun plaats vond. Ik heb er even een grafiekje aan gewaagd. Als eerste ziet u natuurlijk het MurreyMath frame. U ziet dat de koers intraday zijn steun vandaag vond rond de 6/8 lijn = 75% Op dat zelfde niveau ziet u een blauw kronkellijntje. Dit blauwe kronkellijntje is  nagenoeg gelijk aan de bekende VWAP, maar het startpunt ligt net iets anders, en wel volgens het idee van Dr. Levine. Ik heb er een ta-script voor geschreven op ta-script.com. U ziet dat deze lijn ook op dat niveau steun gaf vandaag. Als derde heb ik onderin de grafiek even het laatste stukje van de WCumVeloc vergroot weergegeven (code staat ook op ta-script.com). U ziet dat het verkoop signaal in deze indicator goed op tijd werd aangegeven. Vaak vindt het verkoop signaal zelfs 1-2 koersbars eerder plaats dan in andere technieken, reden waarom ik er een indicator voor geschreven heb. De VWAP volgens Dr. Levine en de WCumVeloc werken beide met volume. Het volume is zeer belangrijk, niet alleen voor deze beide indicatoren. De ingetekende koersbar van vandaag is nog niet compleet, de dag is tenslotte nog niet om.

. Groet, Jan ;) .

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

Tsja, ik leuter wat af, en u moet niet mijn idee maar uw eigen idee volgen natuurlijk! Maar de volgende chart wil ik u toch niet onthouden, en dat is de chart met de swing punten erin. Ik heb maar vier jaar data, dus dat is erg weinig, maar ik presenteer de chart toch. Hij wijst op een mogelijke bodem vandaag, zowel op korte (omcirkeld) als iets langere termijn (driehoek). Gelukkig bent u slim genoeg om daar niet -blind-  op te handelen, maar ik wilde het even meegeven. Steun vanaf de 6/8 MurreyMathlijn, de Dr.Levine VWAP, en de mogelijkheid van een swing-bodem ... ach ik zou het niet zomaar aan de kant gooien. Veel wijsheid gewenst. Vriendelijke groet, jan ;)

Merlijn Mitzi 6 maanden geleden geplaatst

Weer een mooie grafiek, Jan. Dank daarvoor!

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

Dankje @merlijnmitzi​ Leuk je (jullie) ook hier te zien! Groeten van Jan ;)

Harry Klip 6 maanden geleden geplaatst

@janschotsman​ Bedankt Jan. Je was een paar uur te vroeg, maar vanaf 3000 nu alweer als ik dit type naar 3800 in 1 dag!

Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst

De koersdata van de Bitcoin is nog van -relatief-  korte tijd, dus de persoonlijkheid (zoals Gann dat noemde) kennen we nog niet echt, maar last van een beetje ADHD heeft de Bitcoin wel ? Zodra er nieuws binnenkomt wat de bezitters ervan niet goed bevalt, willen velen tegelijk door de deur naar buiten, of ze vliegen weer achter elkaar aan om te kopen (ze willen vooral de boot niet missen). Wat voor mij nu vooral interessant is, is om te zien of de koers van de Bitcoin, wat toch een relatief nieuw product is (gebaseerd op blockchain) en niet door een fysiek iets wordt gesteund (wat bij de meeste op de beurs verhandelde producten wel het geval is) toch aan -de wetten-  van TA voldoet. Ik pak even wat uitspraken uit voorgaande postings terug, niet om wel of niet mijn gelijk aan te tonen, want daar gaat het mij niet om, het gaat erom of we de TA zoals we die nu vaak op andere producten tioepassen ook bruikbaar is op de Bitcoin. Ik schreef dat de grote beweging in het MurreyMath frame aangaf dat er 90% kans was op een correctie. Alleen het tijdstip wanneer is altijd een beetje -lastig-. Ik schreef ook dat de koers een exponentiële groei liet zien, het kenmerk van een bubbel die zich opbouwt … en altijd zal barsten. Ook leest u in de topics hierboven dat een bubbel die barst, het kenmerk heeft dat deze in eerste instantie rond de 42% zal corrigeren; waarbij u moet beseffen dat deze 42% een gemiddelde is over de bubbels die gebarsten zijn over de afgelopen eeuwen. Ook leest u de woorden -in eerste instantie-; wat betekent dat het veelal (dus niet altijd) de eerste poot van een correctie omlaag was, waarna de correctie veelal nog een paar pootjes kreeg (vaak corrigeert een gebarsten bubbel terug naar het punt waar de exponentiële groei begon). Laten we voordat we verder gaan, eerst bovenstaande eens evalueren. De correctie in de Bitcoin die we afgelopen week zagen, was te verwachten vanuit MurreyMath (kans van 90%) en vanuit de opbouwende bubbel. In mijn koersdata die ik hanteer zag ik een alltime high van 4975,04 De low deze week ligt in mijn data op 2946,62 De correctie is dan (4975,04-2946,62)/4975,04  40,77% En zoals u hierboven kon lezen, ligt de eerste correctie in een bubbel, over de eeuwen gemeten, gemiddeld op 42%, dat niveau zagen we afgelopen week op het koersen bord staan. Waarom stopt die eerste koerscorrectie nou bij die 40-42%, de beleggers zullen dat vast niet eerst uitgerekend hebben en toen gestopt zijn met de uitverkoop. Wat ik nog weleens in een koersgrafiek neerzet, zijn rechthoeken die het niveau van een gap aangeven; ik teken de gap altijd tussen slot voorgaande koerscandle en opening van de koerscandle erna. Het resultaat daarvan ziet u in één van de onderstaande grafieken.  Een -beurswijsheid- is dat gaps -altijd- worden gesloten en dat gaps als een steun niveau dienstdoen. U kunt het mooi bekijken in onderstaande grafiek. Behalve deze steun door dat gap, zien we ook steun op de MurreyMath 5/8 lijn, de bovenzijde van de tradingrange. Wat u ziet is een 256 daags Murreymath frame. Ik heb al wel eerder verteld, ook dat grote frame bestaat weer uit kleinere frames, ik heb als voorbeeld even een grafiek met een 256 daags frame en een 32 daags MurreyMath frame onder in dat grafiek venster neergezet. U ziet de koers op kortere termijn afketsen in dat 32-daags frame op de 2/8 lijn (de tweede best mogelijkheid om uit te kijken voor een omhoog gerichte actie). In de grafiek met de Ichimoku Kinko Hyo indicator erin zien we dat de koers afgelopen vrijdag opveerde vanaf de wolk; spannend was dat wel want de wolk is daar erg dun wat wijst op weinig steun vanuit de wolk. Het is een kort verhaaltje, maar we kunnen toch wel concluderen dat TA ook werkt op de BitCoin koersgrafiek. In de grafiek met het retracement percentage van 42% erin getekend ziet u bovenin ook nog (een minder mooi) kop-schouder patroon getekend, het koersdoel is gehaald. Wanneer u door de letters S-H een lijntje trekt parallel aan dat paarse getrokken lijntje eronder dan ziet u een oplopend koerskanaal. Bij uitbraak nar beneden in dit geval kan u een koersdoel inschatten via de klap-flap methode van Mitzi. Doel is behaald. We hebben nu een koerscorrectie gezien in de Bitcoin van ruim 40%. Dat is op zich een mooie correctie, waarna het mogelijk is dat het feestje weer opnieuw begint, omhoog dus met de koers. We moeten in de gaten houden of de beweging omhoog eventueel correctief wordt, want dan mag je een verdere daling verwachten. We gaan het zien! Als laatste nog even een grafiek toegevoegd met de week en maand boxen erin. Goed is te zien dat in een bubble die barst, de correctie ruwweg verloopt in de helft van de tijd die er aan vooraf ging om dat op te bouwen. Groet, Jan.

Jan Robert Schutte 6 maanden geleden geplaatst

@janschotsman​ Dank voor deze superwaardevolle analyse! Wat denk je nu: gaat de BTC nog die high rond $5.000 wordt aangetikt?

Jan Schotsman 5 maanden geleden geplaatst

Je vraagt zoiets aan een rasechte beer @janrobertschutte​ ;) Ik ben negatief voor de komende jaren, de Kondratieff winter is verlengd/uitgesteld door het gratis geld uitdelen via QE Ik ben echter er van overtuigd, dat menselijk handelen niet in staat is dergelijke cycli te wijzigen. Er is nu een 8-9 jaar tijd gerekt, waardoor de bubble alleen maar groter is geworden, en -de klap-  -erger- zal zijn dan wanneer men niet had  -ingegrepen-. Dit zal op alles -zijn effect-  hebben, en of de Bitcoin dan -de veilige haven- is, weet ik niet. Ik verwacht voorlopig die 5000 niet te zien, wat niets zegt over de langere toekomst. De enorme klap die zal komen de komende tijd (verergerd door die QE) zal wel zorgen voor prachtige koopkansen, dus we gaan na de broodnodige -vereffening- wel weer omhoog natuurlijk. We volgen gewoon de koers/trend, en die geeft de weg aan. Maar aandeel bezit etc. etc. zou ik gewoon een beetje -afbouwen-. Ik kom er bij tijd wel op terug wanneer ik de bubbles een beetje uitwerk. .

Jan Schotsman 5 maanden geleden geplaatst

Even een korte weekend blik op de bitcoin. Mooi is om te zien hoe de koers de laatste tijd telkens opveert vanaf de cloud van de IchiMoklu Kinko Hyo grafiek. In grafiek 1 ziet u een plaatje daarvan. Wat ik soms een nader blik geeft op het geheel, is de grafiek op z'n kop zetten; dat ziet u in grafiek 2. En als beer denk je dan: dit kan alleen maar verder naar beneden. Maarja, de grafiek is op dat moment geïnverteerd, dus eigenlijk moet je denken, de grafiek kan alleen maar verder omhoog. Een andere grafiek die ook mooi is om te bekijken, is de grafiek die aangeeft wanneer er zeer waarschijnlijk een eind komt aan de korte trend op dat moment, gebaseerd op volatiliteit en momentum, op zulke momenten plaatst de indicator een E in de koersgrafiek.  Je kan er niet blind op handelen, maar je moet zoiets altijd zien als een moment van attentie, een extra hulpmiddeltje U kan dit bekijken in grafiek 3. In grafiek 4 heb ik weer even de grafiek met week en maand boxen geplaatst, je kan daarin snel de beweging van de koers per week en per maand bekijken. Tevens ziet u weer met letters weergegeven de toppen en bodems volgens voorgaande koers-swings. In grafiek 5 plaats ik weer even het Murreymath frame voor u. In voorgaande stukjes liet ik u het grotere MurreyMath frame zien en in vorige weekend liet i u al zien dat je een frame in een frame hebt. Het grote frame wat ik steeds plaatste was een 256 daags frame, en wat ik u vorig weekend liet zien is hoe een 32-daags frame daar in past. Ik grafiek 5 hieronder heb ik ingezoomd op dit 32 daags frame in de grotere 256 daags frame. U ziet dat wat opgaat voor het grote 256 daags frame ook opgaat voor het kortere 32 daags frame. Vorige week donderdag 14-09 was de koers in dit korte tijdframe gedaald tot de 2/8 lijn (op een na beste mogelijkheid voor een evt. long). Vrijdag opende de koers op deze 2/8 lijn, maar daalde intraday tot richting de 1/8 lijn (de beste mogelijkheid om uit te kijken naar een evt. long). Afgelopen Maandag steeg de koers tot de 5/8 lijn, dat is de bovenzijde van de trading range. De dagen erna daalde de koers tot richting de 3/8 lijn waarna deze afgelopen Vrijdag niet meer boven de 4/8 lijn (50% = stevige weerstand) kon komen. Op zaterdag en Zondag lukte het de koers ook niet om boven deze lijn te komen. (De koersen van Zaterdag en Zondag staan niet weergeven in deze grafiek. . Voor diegenen die niet de koersen van de Bitcoin in het weekend kunnen zien heb ik even grafiek 6 toegevoegd, het tijdstip is 22:07 onze tijd. . Veel wijsheid gewenst. Vriendelijke groet, Jan.  

Jan Schotsman 5 maanden geleden geplaatst

Toch nog effe een kort berichtje. Wanneer we de Fibonacci fanaten mogen geloven, is alles in dit leven op Fibonacci getallen en afgeleiden gebaseerd. We zouden dus de Fibonacci getallen (ik kijk nu alleen even naar retracements) terug moeten kunnen vinden in de grafiek van de Bitcoin. Mij benieuwen ... ;) Hieronder ziet u grafiek1. U ziet de stijging vanaf midden Juli tot eind Augustus/begin September. Daarna volgde een daling tot 50%, da's een Fibo getal en weerstand volgens Gann. Kijkt u eens naar de andere Fibonacci retracement lijnen in vergelijking met topjes/bodempjes in het stijgende gedeelte; en houdt u daarbij in het achterhoofd wat ik schreef in het stukje: http://www.bullnochbear.com/Artikelen/Twijgje/twijgje.htm . Ook heb ik even een klein stukje ingetekend van mijn TAC-DMI indicator. In het venster net onder de koersgrafiek ziet u de DMI- en u weet vanuit mijn stukjes dat deze samen met de ADX keurig toppen en bodems aangeeft. Niet elke top en boem, maar wanneer deze indicator een signaal geeft, dan staat er een top of bodem. De DMI- wordt toegepast op toppen aan te geven. Ik heb er even twee ingetekend, eentje midden Augustus met een koersdaling daarna van 700 punten en eentje begin september met een koersdaling daarna van 1800 punten. De TAC-DMI indicator alsmede mijn stukjes daarover vindt u terug op www.ta-script.com. . Maar even verder met Fibonacci, daar ging dit berichtje over. . We zien een daling van begin september tot midden september waarna de koersstijging stagneert op .... 61,8% .. alweer een Fibonacci getal, zie grafiek 2. . De snelle hoofd rekenaars zagen het al in grafiek 2, maar voor de anderen plaats ik even grafiek 3. In deze grafiek ziet u twee retracements ingetekend, met een rode en een blauwe kleur. De rode is zoals deze meestal wordt toegepast, en we zien een retracement deze week van 38,2%. Mooi, helemaal Fibonacci. Wie echter mijn stukje -Twijgje- (zie vorige posting) heeft doorgelezen krijgt de kriebels bij de lange schaduw van de koerscandle van vorige week vrijdag, en zal wellicht het retracement liever inteken volgens de blauwe ingetekende retracement. En dan ziet u dat de daling afgelopen vrijdag stopte op 50%, een niveau om rekening mee te houden volgens dhr. Gann. . Maar laat u niet gek maken door Fibonacci, volg uw eigen plan. Vriendelijke groet, jan ;)

Jan Schotsman 5 maanden geleden geplaatst
De koers van de Bitcoin is de afgelopen twee weken weer gestegen.
De eerste helft van september daalde de koers, en de tweede helft van september steeg de koers.
Alleen daalde de koers de eerste twee weken sneller dan dat ie in de laatste twee weken steeg.
Ook was het gemiddelde volume hoger bij de daling dan bij de stijging.
Dat getuigt allemaal niet van sterkte, u kan dit zien in grafiek 1.
.
Op dit moment lijkt de daling vanaf de top begin september zich te gaan ontwikkelen als een dubbele zigzag, maar we kijken eerst even verder aan hoe de koers zich ontwikkeld.
.
Afgelopen woensdag zagen we een positieve koersbar in de grafiek, maar er was gelijk weer een waarschuwing vanuit de volatiliteit indicator, er verscheen een E in de grafiek waarna vaak een wijziging in de koersrichting of een hapering plaats vindt, zie grafiek 2, op donderdag en vrijdag deed de koers niet veel meer.
.
Ik heb verder op dit moment niet zoveel te vermelden over de Bitcoin, en daarom sluit ik af met een grafiek met daarin een experimentele indicator. We kennen allemaal wel de regressielijn, een lijn die getrokken wordt door diverse punten en daarbij de best-fit opzoekt, dus zo dicht mogelijk ligt bij de punten over de range waarop de lijn getrokken wordt. In een verveelde bui heb ik een poging gedaan van die lijn een indicator te schrijven, die eruit ziet als een -moving average-. Om die lijn worden de bekende deviatie banden getekend naar het idee van Bollinger-bands. De regressielijn komt vanuit de statistiek. Vanuit die statistiek komt ook de term correlatie, het stukje indicator wat u bovenin de grafiek ziet weergegeven. Vanuit die correlatie is de onderste kleurbalk opgebouwd, groen is betrouwbaar, en hoe donkerder -rood, des te meer onbetrouwbaar.
De bandbreedte geeft op een grafische wijze de breedte van de deviatieband aan.
Het plaatje wat hieruit rolt ziet u in grafiek 3. Ik zal de komende tijd eens kijken, of we in samenhang met een andere indicator er een bruikbaar iets voor de Bitcoin van kunnen brouwen.
.
Nog één grafiekje dan, genaamd boxes. Ik heb op www.ta-script.com een indicator gezet die rechthoeken in uw grafiek plaatst. Elke rechthoek omvat een dag (interessant voor intraday grafieken) of omvat een week of een maand. Je kan door middel van deze boxen snel de beweging per week of per maand zien. In grafiek 4 ziet u een voorbeeld met de dag grafiek van de Bitcoin, dus in dit geval met week boksen en maand boksen. Je ziet op deze wijze zeer snel de beweging per week en de beweging per maand.
U ziet dan in deze grafiek bijvoorbeeld zeer snel, dat de laatste twee weken de beweging van de Bitcoin in feite een intra-week (net bedacht ;) ) beweging was ten opzichte van de week-beweging daarvoor.
Groet,
Jan ;)
.
Harry Klip 5 maanden geleden geplaatst
Bedankt weer Jan voor deze uitgebreide analyse!, wel opvallend het lagere volume. We gaan weer een nieuwe week meemaken:-)
Jan Robert Schutte 5 maanden geleden geplaatst
Beste @janschotsman​ dank voor je verhelderende analyses! Ik denk dat we $5.000 wel op het bord zien binnenkort!
Jan Schotsman 5 maanden geleden geplaatst
Altijd positief hè, die Jan Robert, zowel in de omgang als op de beurs ;)
Die 5000 ... wie weet.
Maar ik als beer zie dat nu nog even niet.
Wat niet wil zeggen dat het niet kan.
Ik heb even een grafiek bijgevoegd, die nog niet -af- is, de Maandag is nog niet gereed.
Mijn grafieken programma ondersteunt geen weekenden, dus daar moet ik iets anders voor -zoeken-.
In het afgelopen weekend steeg de koers van de BitCoin namelijk, terwijl vandaag een -doji- dag was.
In de grafieken die het weekend overslaan lijkt het alsof de grafiek vandaag opende met een gap omhoog, terwijl die er helemaal niet was, die gap.
In de grafiek hieronder heb ik de Zaterdag, de Zondag en vandaag (voor zover op dit moment gereed) even gecombineerd in 1 koerscandle.
In de grafiek ziet u ingetekend een correctie omlaag vanaf de top, weergegeven als een zigzag, gemerkt met A-B-C.
Let wel, dit kan de volledige correctie zijn, en dan zit Jan Robert goed met zijn positieve uitzicht naar hogere koersen en zelfs de 5000+; er start dan namelijk een golf drie.
Echter, ik als beer, zie deze A-B-C als de eerste poot van een correctie omlaag, dus na de huidige op vering verwacht ik nog de laatste poot omlaag.
Vergis u echter niet, deze tweede poot van de correctie (zoals ik denk-vermoed) kan heel hoog corrigeren, zelfs voorbij die 5000 in geval van een flat.
Volg daarom de koers en niet mijn idee.
Ik zag echter een hoog volume bij de daling, en een laag volume bij de stijging.
Op z'n Jan boeren fluitjes vertaald: de daling daar had iedereen wel oren naar (hoog volume) maar bij de stijging blijven veel -handelaren-  even aan de zijlijn staan (laag volume)  ofwel de stijging wordt niet ondersteund door het aantal, de daling wel.
Na een paar borrels denk ik ... de huidige stijging kan ook worden gezien als een terug test van de neklijn van het kop -schouder -patroon.
We gaan het meemaken :)
Groet,
Jan.
Jan Schotsman 5 maanden geleden geplaatst
Er gebeurde niet veel afgelopen week in de index van de BitCoin.
In onderstaande grafiek opende de koers met een gap op maandag morgen, maar in de dagelijkse weekgrafiek die zaterdag en zondag weergeeft,is die gap er niet.
Na de high op Maandag ging de koers omlaag maar herstelde later in de week.
In het (bijna) afgelopen weekend herstelde de koers fors, en ik heb even een samengestelde candle getekend die aangeeft dat we morgen (Maandag) hoger zullen openen zoals het er op dit moment uitziet.
In onderstaande grafiek ziet u maand en week boxen weergegeven in de kleur grijs en blauw.
Begin september werd de voorlopige high geplaatst, gevolgd door een low midden september waarna de koers herstelde.
We zien dat de daling plaats vond in twee weken plus een dag, maar nu, na ruim drie weken is de koers nog niet hersteld van deze daling, en dat vind deze beer een zwak signaal.
Verder heb ik even twee pijlen ingetekend in de grafiek, een groene pijl die de koersstijging accentueert, en een rode pijl die aangeeft dat dit plaats vindt onder dalend volume, ofwel de meerderheid gelooft niet zo in deze stijging!
Wat het wordt ... een terug test van de neklijn (zie voorgaande postings) of een verdere koersstijging .. ik weet 't niet, ik volg de grafiek; maar gezien het dalende volume bij de stijging ...
.
Vriendelijke groet,
Jan ;)
.
Jan Schotsman 5 maanden geleden geplaatst
Zou u voor 5000 Euro Zwitserse Franken kopen, wanneer dat twee weken later zo maar 3000 Euro kan zijn en drie weken later misschien wel weer 5000 Euro ... of niet ...
Nee toch, dan zeg je: geef die -gok- maar aan een ander.
We leven in een zich snel wijzigende wereld, die ik wellicht niet kan volgen.
Ik ben gewend om wanneer ik ergens 5000 Euro voor neertel ... iets te zien.
Zodat ik tegen iemand kan zeggen: kijk .. DAT is van mij!
Maar bij de Bitcoin is er helemaal geen DAT.
Het is een -iets- ergens in het  -niets-.
Want wat koop je nu wanneer je een Bitcoin aanschaft?
Het is geen betaal middel het is een ....?
Kan iemand me het uitleggen?
Ik weet wel dat het  -geld- van tegenwoordig ook maar een getal op papier is (vroeger was het nog gedekt door goud), maar het is in elk geval nog een betaal middel.
Ik geloof echt in de blockchain technologie; maar wat is nu die Bitcoin?
En .. nog belangrijker.. wat is nu de waarde?
U zal zeggen: wat de gek ervoor geeft.
Net als bij een schilderij van Rembrandt ... de waarde aan verf en doek en lijst is 500 Euro, maar -het willen hebben- zorgt voor een enorme overwaardering.
Er wordt miljoenen aan lucht betaald.
Ik vroeg jaren geleden aan een bekende van me (economie leraar) wat is nu de waarde van de Dollar?
Hij gaf als antwoord, exact wat de waarde van dat schilderijtje bij jou aan de muur is, ofwel wat de gek ervoor geeft.
De Dollar heeft nog meer een paar procent koopkracht van wat hij een eeuw geleden was.
Alle economieën zijn overladen met enorme -niet meer terug te betalen- schulden.
In Europa zijn Griekenland, Spanje en Italië gewoon failliet.
Griekenland en Spanje zijn nog niet -zo belangrijk- daarbij bedoel ik hun invloed op de Euro, maar Italië is te groot om onderuit te laten gaan, want dat trekt de Euro niet.
Daarom zijn de afgelopen tijd, tegen de regels in, weer twee banken in Italië overeind gehouden... want als Italië niet meer kan betalen vanwege de enorm slechte leningen die de banken daar verstrekt hebben, dan heeft Duitsland weer een groot probleem. Die heeft namelijk veel te veel geleend aan Italië.
Ik heb daar grafieken van, en bij interesse wil ik ze wel tonen.
Geld uitgeven en schulden  maken, in China kan men er ook wat van. Men zit daar met een enorm opkomende vergrijzing, en een schuldenlast die -nooit meer goed komt-.
Schulden maken en niet meer publiceren hoeveel geld er bijgedrukt wordt, daarvoor kan je ook even in Amerika kijken. Elke 8 jaar verdubbelt daar de schulden last. Onder Bush ging de schuldenlast van 5 naar 10 Triljoen, en onder Obama ging het 10 naar 20 Triljoen, het maakt niet uit wie daar de scepter zwaait, de schuldenberg wordt hoger en hoger.
Het zal onder Trump niet anders gaan vermoed ik.
In 2007-2008 gingen de cycli naar beneden, en toen had er gewoon een reset plaats moeten vinden.
Einde puinhoop en opbouwen maar weer, maar nee, men had een nieuw wapen, QE, gewoon geld stelen van de spaarders, geld stelen van diegene die hun pensioen verzekering moeten verzilveren,en je ziet allemaal schapen die het lijdzaam ondergaan ;)
Maar QE hier en in Amerika etc. heeft daarmee de cycli opgerekt, waardoor extra bubbels zijn ontstaan (cycli hebben een rek van 10-20%)
Maar, daardoor zal -de klap- harder aankomen!
Grote cycli kun je wellicht iets oprekken, maar niet ontwijken; het oprekken maakt de klap groter; men had gewoon in 2007-2008 ... af moeten rekenen.
Inmiddels wijzen alle cycli down, en het wachten is op -de trigger-.
Wanneer je nuchter nadenkt, weet je dat je niet gaten met gaten kunt blijven stoppen .. er komt een keer een einde aan.. een reset!
En of je op dat moment dan je geld in  een  -verzonnen iets-  moet hebben zitten ... ik denk van niet, maar achteraf weten we het!
Bij de komende -reset- zal alles snel in waarde dalen, en daarna begint het zonnetje te schijnen .. prachtige koopkansen voor weinig geld, net als in de jaren dertig.
Zorg dat u wat geld op de plank hebt liggen .. want dan is uw kans; denkt deze boer.
En of je op dat moment met Bitcoins kan betalen ... ?
.
Maarja, weet je .. zo denk ik er in grote lijnen over ....intussen buitelen de met Dollartekens in hun ogen kopende -beleggers/speculanten- wel weer Bitcoins.
Wat de waarde is? Och, dat interesseert geen hond, net als tijdens de tulpenbollen mania.
Koop vandaag, want morgen is de koers weer hoger... is de gedachte.
.
Intussen kun je natuurlijk via de diverse instrumenten wel inspelen op de stijging.
Cryptoacademy geeft u daarvoor de gereedschappen.
We zagen dat in het afgelopen weekend de koers van de BitCoin op zondag uitbrak boven de koers top van 2 October, wat een koopsignaal gaf.
Die top lag rond 4400, en op het moment van schrijven ligt de koers rond 4820
Volatiel, en voor de alerte speler is er winst te behalen, voor de investeerder zou ik zeggen: kijk uit!
Ik sluit af met een grafiek waarin te zien is dat het koersdoel wat Jan Robert voor ogen heeft alweer bij na gehaald is, iets wat deze beer niet begrijpt .. maarja het is dan ook bijna tijd voor mijn winterslaap ;)
.
Groet,
jan ;)
Jan Schotsman 5 maanden geleden geplaatst
Eindelijk andere data, de vorige data nam de weekenden niet mee, en dat geeft 'vreemde dingen' te zien.
Ik heb de data omgezet naar een formaat wat mijn programma's kunnen lezen.
Een week box heeft nu tenminste ook zeven dagen in zich, de handel in Bitcoin gaat tenslotte zeven dagen in de week door.
Als eerste ziet u hieronder een grafiek van de Bitcoin met de bekende week en maand boxen erin, en de swingfile met toppen en bodems.
U ziet dat de eerste dag van deze week begint met een dalende dag die de winst van afgelopen vrijdag en zaterdag aardig aan het opeten is.
De swingfile geeft een mogelijke top aan via de hoofdletters T.
De koerscandle van zondag is nog niet klaar, terwijl u het eerste stuk ervan alwel in de grafiek ziet, maar deze laatste candle kan nog wijzigen.
Candlestick grafieken geven soms duidelijker signalen wanneer u enkele koerscandles combineert.
Wanneer u de candles van vrijdag-zaterdag en zondag combineert, en de zondag wijzigt niet al teveel meer vandaag, dan staat er een 'shooting star'.
We gaan het maandag zien.
.
In de vorige eeuw kwam Paul H. Levine met een aangepast VWAP indicator (Volume Weighted Average Price) in zijn MIDAS jasje.
U vindt die VWAP variant terug in mijn VWAP indicatoren, u kunt daar altijd kiezen tussen de gewone VWAP en tussen de versie van Dr. Levine.
Wie de VWAP toepast in zijn analyse, zal af en toe zien dat de koers ineens sterk af gaat wijken van de VWAP.
Dat gebeurt meestal op die momenten dat er een exponentiële groei ontstaat, zoals bij bubbels.
Op die momenten dat de koers dus sterk af gaat wijken van VWAP komt een andere indicator van Dr. Levine op de voorgrond: -The Topfinder/Bottomfinder-; of kortweg TB-F indicator.
In de tweede bijgevoegde grafiek ziet u deze indicator, die mooi laat zien wanneer -het feestje- over is. Ik heb in deze grafiek alleen even het topfinder gedeelte weergegeven.
Duidelijk is te zien dat wanneer de koers af gaat wijken van de VWAP lijn (grijs gestippeld) de blauwe topfinder lijn keurig met de koers mee gaat.
De grafiek spreekt verder voor zichzelf.
Ik zal de komende tijd wat meer over deze indicator vertellen.
In het onderste venster van deze grafiek ziet u het volume weergegeven, met daarin een blauwe lijn, het 5 daags gemiddelde.
U ziet dat dit gemiddelde voorafgaande aan de uitbraak boven de top van begin november al begon op te lopen; de uitbraak boven de vorige top vond plaats onder hoog volume.
.
De dubbele top die deze beer zo graag zag ontstaan in de koersgrafiek is daarmee overleden ;)

Veel wijsheid gewenst,
Jan.
Jan Robert Schutte 5 maanden geleden geplaatst
interessante verhandeling @janschotsman​ mijn eerste target aan de onderkant is 5.400 en aan de bovenkant 6.280http://cryptoacademy.nl/conversations/bitcoin-neemt-wat-gas-terug
Jan Schotsman 5 maanden geleden geplaatst
Even als update van de geplaatste MIDAS grafiek afgelopen weekend.
De vraag is: doet ie het of doet ie het niet ... ?? :)
Hans Van den Boogaard 5 maanden geleden geplaatst
Hi @janschotsman​,

Wat betekent MIDAS?  Is dat een bepaald chart type?
De schaal lijkt ook niet lineair.

Bedankt vast.
Jan Schotsman 5 maanden geleden geplaatst
De prijsschaal is inderdaad logaritmisch, ik vind dat wat beter overkomen bij dergelijke koersverschillen in een grafiek met zo'n grote koersrange.
*
MIDAS is een -idee- van Paul Levine.
Ik heb jaren geleden één van zijn scripts vertaald naar ta-script-code.
Het leek me leuk een grafiek te plaatsen hier op het Bitcoin forum, immers de TB-F lijkt leuk te werken voor de Bitcoin.
Het is een alternatief op de VWAP, en de dikke blauwe lijn in de grafiek is zijn TB-F indicator.
Wikipedia zegt het volgende erover; zie de link:
https://en.wikipedia.org/wiki/MIDAS_Technical_Analysis
.
Ik plaats vandaag even een grafiekje (de laatste candle is nog niet gereed, en volume ook nog niet) en dan even met een lineaire schaal; waardoor de koerscandles in het bovenste gedeelte lineair worden weergegeven, dus vanuit procentueel oogpunt eigenlijk -te groot-.
Maar ook nu werd weer een (tijdelijke?) top keurig aangegeven.
.
En kijk eens wat Gann ons 100 jaar terug al vertelde over lange koerscandles en de 50% ervan die als steun/weerstand dienst kunnen doen in verband met de koerscandle van vandaag ...
.
Niks nieuw onder de zon, allemaal ouwe koek .. :)
.
@hansvandenboogaard
.
Groet,
jan.
Hans Van den Boogaard 5 maanden geleden geplaatst
Hi Jan,

Wat interessant allemaal.
Ik heb jaren lang Gann bestudeerd, en het hele werkveld waar hij mee bezig was.
Zowel als toepassing op de markten, maar met name ook een veel bredere interesse.
Er gebeurt veel meer tussen hemel en aarde dan dat we zo op het eerste gezicht zien.

Ik kende VWAP al. Maar MIDAS is weer een nieuwe voor mij.

Bdankt voor het delen.

Groet,
Hans

@janschotsman
Jan Schotsman 4 maanden geleden geplaatst
Fijn eindelijk weer eens iemand te ontmoeten die op meerdere ta-vlakken thuis is ;)
Zulke mensen worden/zijn zeldzaam ..;)
Neem Fibonacci:
'Men' doet er veel te weinig mee, hooguit wat retracements etc.
Terwijl het -veel meer is-.
De Fibonacci reeks is: 3-5-8-13-21-34-55-89 .. etc.
Neem die dubbel vijf (vijf vingers aan elke hand).
3-September-1929 een high in de DJIA waarna een afstort.
55 *55 geeft 3025 weken.
3-September-1929 + 3025 weken geeft --> Augustus-1987
Een afstort volgt daarna gedurende -->  55 kalender dagen!
.
Nog een voorbeeldje hoe Fibonacci zijn werk doet:
De low in 1932 was 41.22
De high in Augustus-1987 was 2736,6
Het verschil is : 2695,38
Een -normaal-  retracement is 38,3%
2736,6 - (38,2% van 2695,38 = 1029,635) --> 1706,97
De data rond de bodem in 1987 verschilt van welke bron je de data haalt, maar ligt ruwweg in die waarde.
Ook weer een teken dat Fibonacci verhoudingen werken.
.
We zitten nu 30 jaar verder na 1987 ... 3 * 10 jaar .. het wordt volgens mij een periode waarin we toppen gaan zien en daarna alleen maar lagere koersen.
.
We gaan het mee maken, maar ik wil nog wel even klagen over de zeer belabberde koersdata die ons als consumenten door de strot wordt gedrukt.
.
Maar ik stop hier met de data over de DJIA etc., het is hier tenslotte een tulpenbollensite, een bitcoin site (en andere crypto currency) waarbij ik vandaag ergens las dat het produceren van een bitcoin zoveel energie kost dat een huishouden daar weken op kan draaien.. een verloren zaak dus ... ofwel, speculeer er lekker mee, neem winst wanneer die er is, maar zorg dat je er snel uit kan, de tulpenbollen mania klaterde ook in -no time-  in elkaar.
.
Vriendelijke groet,
Jan.
@hansvandenboogaard
Harry Klip 4 maanden geleden geplaatst
@janschotsman​ Bedankt vor deze treffende vergeljkingen. Daarom goed dat er opties op bitcoins zijn. Beter duur dan niet te koop zeiden we vroeger op de optiebeurs.
Hans Van den Boogaard 4 maanden geleden geplaatst
Helemaal eens Jan, de energie die nodig is voor al die validaties door de miners krijgt steeds meer aandacht.

Ik las recent dat als de ontwikkeling rondom de Bitcoin alleen zo doorzet als nu, dat de energie die nodig is voor al die miners even groot is als de energiebehoefte als een land als Denemarken. Dus dit is al een issue, alleen moet het nog echt publiekelijk worden.

Vandaar ook dat Ethereum en andere coins kijken naar een andere manier van validatie, de proof-of-stake i.p.v. de proof-of-work waar Bitcoin mee werkt. Echter aan POS kleven ook weer nadelen.

Maar ik weet een ding zeker, er komt een (compromis)oplossing voor.

Spannend allemaal. We volgen het op de voet....

@janschotsman

Jan Schotsman 4 maanden geleden geplaatst
In onderstaande grafiek ziet u twee Gann squares getekend.
Het eerste square is getekend over de range vanaf bodem 16-juli tot en met top Zaterdag 2-September.
Het tweede square is een exacte kopie.
De lijn vanuit de linker onder hoek tot aan de rechter bovenhoek is de 1X1 lijn van het square.
Kijkt u eens hoe mooi deze lijn steun geeft aan de koers in het tweede square.
De twee stijgingen in de squares zijn tot op dit moment nagenoeg gelijk, zij het dat de koersstijging in het tweede square wat sneller verloopt.
We hebben nagenoeg een situatie dat het prijsverloop in het tweede square nagenoeg gelijk is aan die in het eerste square.
Ik had er al rekening mee gehouden, zie het groene stippellijntje in de grafiek van vier dagen terug.
.
Je kan uren over zo'n square lullen, maar vandaag wilde ik het even hebben over de koersbar die ik een rose kleurtje gegeven heb op woensdag 18-oktober.
We zien aan die koersbar dat de woensdag opende rond het slot van de dinsdag ervoor, en daarna het zuiden koos.
De val van de koers werd opgevangen door de 1X1 lijn in het Gann square.
Het slot van de dag lag echter slechts iets lager dan de opening.
In de candlestick analyse wordt dit een 'bullish hammer' genoemd, ofwel een positief signaal.
Wanneer je eod handelt op zo'n grafiek heb je er niet zoveel aan.
Nu is de koersgrafiek van de Bitcoin niet echt iets om eod op te handelen, daarvoor is de koersrange op een dag te groot.
Laten we daarom eens zien wat de intraday handelaar er mee kon.
Daarvoor verwijs ik even naar grafiek 2.
Ik vertelde het al eerder, indicatoren lopen altijd iets achter, koerspatronen geven vaak sneller een indicatie waar de koers heen wil/gaat.
In grafiek 2 ziet u op 18-oktober dat de 15 minuten grafiek rond twee uur 's-middags dat de koers lager opent en hoger sluit dan de koersbar ervoor, een pracht van een key-reversal!
Eén van de mooiste koers omkeer patronen.
De vier koersbars erna vormen een coil (opbouwende spanning) waarna de ontlading plaats vindt.
Je kon met weinig risico een positie innemen na de coil rond de 5220-5230; afhankelijk van de methode waarmee je handelt.
De stuivers rollen daarna vanzelf binnen; de top na deze start lag op 6150; van deze vis had je mooi het middenstuk mee kunnen nemen, puur op basis van patroon handelen.
Wie met de stoch-rsi handelt kreeg op dat moment (18-10-2017 rond twee uur) ook een koop signaal intraday.
.
Ik zal de komende tijd wat meer neerzetten over koers-patronen, die geven sneller een signaal dan indicatoren, indicatoren zijn er ter bevestiging of ontkenning van iets wat je wilt zien/meten.
.
Vriendelijke groet,
Jan ;)
Jan Schotsman 4 maanden geleden geplaatst
Vandaag kwam bij mij een mooi boekwerk binnen van Pierre Huylenbroeck, eerst financieel journalist bij -De Tijd-, waar hij later hoofdredacteur werd en momenteel hoofdredacteur is van -Mister market Magazine-.
De titel van het boek is: Onsterfelijk Beursadvies, ISBN 9789401444729
Het boek is geschreven op basis van 20 fictieve interviews met twintig inmiddels overleden meesters op de beurs.
Door met fictieve interviews te werken krijgen je een goed leesbaar boekwerk waarin hij de uitspraken en wijze lessen van de oude meesters verwerkt die hij heeft weten op te diepen vanuit de historie.
Wat ik als eerste gelezen heb is hoofdstuk 19, een fictief interview met Claes Pieterszoon die leefde van 1593 – 1674.
Deze man was chirurgijn van beroep en zijn vriend Rembrandt van Rijn heeft hem onsterfelijk gemaakt met het schilderij: De Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp.
Nicolaes Pieterszoon was namelijk zo onder de indruk van de tulp, dat hij in 1621 zijn achternaam liet veranderen van Pieterszoon in Tulp.
Dit speelt zich af in de tijd van de tulpenbollenbubbel (1634-1637) die hij zo verachtte dat hij in die jaren zelfs de stenen tulp op de gevel van zijn woning verwijderde.

Om alles een beetje in te korten, sla ik her en der wat over; maar uiteindelijk startte de gekte met de tulpenbol genaamd: Semper Augustus.
Die bol was zeer zeldzaam, en in de jaren 1620 waren er slechts twaalf exemplaren bekend die toe behoorden aan één man die ze niet wilden verkopen. En typisch zoals de mens is, wat ie niet kan krijgen wil ie hebben, dus werden er de gekste prijzen geboden voor een tulpenbol van dat ras: Semper Augustus. Uiteindelijk verkocht rond 1630 de eigenaar één bol voor duizend gulden, een vermogen in die tijd!
Ik heb ook nog iets wat ik niet wil verkopen, dus bieden maar zou ik zeggen .. ;)
.
En om weer een stuk over te slaan, met de verkoop van die bol was het hek van de dam. Mensen begonnen belangstelling te krijgen, want met iets wat je gewoon kan laten groeien kon je dus geld verdienen, een jaar salaris lag in die tijd gemiddeld rond de 300 gulden.
Men begon dus tulpen -te minen- ?
.
Waar startte nu de ultieme gekte?
In het boek kunt u lezen dat het van start ging in Hoorn in het jaar 1633, toen een stenen huis binnen de stadsmuren werd verkocht voor drie van die zeldzame tulpenbollen. Op dat moment was de tulp niet louter een bloem maar ook een betaalmiddel geworden!!
.
De prijzen werden hoger en hoger, week na week verdubbelden de prijzen!
In januari 1637 werd één -Semper Augustus- verkocht voor 10.000 gulden, de prijs van een herenhuis aan de Prinsengracht, inclusief koets, personeel en prachtige tuin lees ik in dit boek!!
.
En dan vraagt de interviewer, hoe kan het nu toch dat iemand een compleet herenhuis weggeeft voor één tulpenbol?
Het antwoord is: wind mijn waarde.
Na 1635 werd er nog amper gehandeld in de bol zelf (daarin was men niet meer geïnteresseerd) maar in promesses, schuldpapiertjes, futures….
En daar zag je de hefboom ontstaan.
De -gewone man- met weinig geld kon nu ook meedoen.
En de margin etc. was in die tijd nog niet zo goed geregeld als tegenwoordig, en wanneer dan de tijd daar was dat er -afgerekend- moest worden … ging men failliet als de koers niet was gestegen zoals verwacht.
Tot aan 1637 ging de koers alleen maar omhoog (de Gheele Croon ging bij bijvoorbeeld vanaf september-1636 tot januari -1637, in 4-maanden tijd dus, omhoog van 20 gulden naar 1200 gulden) , een andere weg dan omhoog was er niet, dus iedereen speelde in op een verhoging van de koers, en wanneer dat dan ook nog eens via een hefboom met weinig geld kon …
En dat spelletje ging goed tot …er in een café in Haarlem ineens geen bieders waren tegen een hogere prijs … iedereen wilde wel verkopen tegen hogere prijzen, maar niemand wilde hogere prijzen geven …
Wel verkopers .. geen kopers ….
En dus duikelde de koers in 3-4 maanden met 95%
De afloop is bekend.
.
Dom volk denk je achteraf, om zo’n bedrag neer te tellen voor één tulpenbol (in januari 1637) waarvoor je op dat moment voor dat bedrag kon kopen: acht vette varkens, twaalf vette schapen, een schip, een bed met matras en dertig vaten bier!!
.
Het hoofdstuk waarvan u hierboven enkele passages hebt kunnen lezen opende met het volgende gedeelte:
.
“De tulpenbollenbubbel is bijna vierhonderd jaar oud, maar nog steeds een van de meest spraakmakende gevallen van massahysterie. Deze getuigenis over een extreme dwaling van duizenden gewone mensen klinkt zo vertrouwt dat elke lezer zal beseffen dat dit soort collectieve extase nog dikwijls de kop op zal steken. Mensen veranderen immers niet. Volgende keer bent u er wellicht bij. Laat u dan niet meeslepen. Speel de rol van de meewarige waarnemer, zoals onze gast Nicoleas Tulp.”
.
En vervang nu eens het woord tulpenbol door het woord Bitcoin!!
.
En lees dan bovenstaande nog eens door!
Beter nog, koop het boekwerkje met 100 beleggingslessen van oude meesters (voor slechts twee tientjes heeft u het in huis) bovenstaande is een slecht aftreksel van de mooie hoofdstukken die u hierin kan lezen.!
Ik wilde het slechts even in het voetlicht zetten.
.
En wanneer ik dan in de krant lees dat er mensen zijn die op dit moment hun hebben en houden verkopen en in Bitcoins steken, in een caravan gaan wonen, en ik lees dan dit hoofdstuk; dan zie je treffende vergelijkingen; de mens verandert in hun doen en laten nooit!
Daarom zijn die honderd lessen in dit boek ook zo leerzaam!
En nee, ik ontvang geen commissie van dit boek, had ik wellicht van tevoren even moeten regelen; maarja mijn naam is geen Harm ?
.
Vriendelijke groet,
Jan.
Jan Robert Schutte 4 maanden geleden geplaatst
Wat een fantastisch en fascinerend verhaal @janschotsman​ al ben ik het niet eens met de vergelijking van Bitcoin met de Tulpenbol, zie plaatje, want om de Bitcoin/Blockchain technologie zit veel meer achter. 

Wel ben ik van mening dat mensen niet veranderen, hebzucht en angst is van alle tijden en de waarde van een goed is wat een gek ervoor geeft! 

Wel je hoofd koel blijven houden natuurlijk en je niet gek laten maken.
Jan Schotsman 4 maanden geleden geplaatst
Ik ben met je eens @janrobertschutte​ dat de Blockchain technologie toekomst heeft/de toekomst is.
Alleen of dat nu exact de Bitcoin-technologie wordt?
Ik weet het niet, en ik denk dat niemand -het echt weet-.
En wanneer ik dan zie hoe er -niet onderbouwd-  geboden wordt op die Bitcoin, dan komt bij mij toch steeds weer die tulpenbollenmania op het netvlies.
En ik weet wel (zoals Harm ook schrijft op deslimstebelegger.nl) je kan de Tulpenbollenbubbel niet 1:1 vergelijken met de Bitcoinralley, maar ik (en wie ben ik?) zie het nu eenmaal zo.
Handelen ermee voor winst ... prima, maar aanschaf voor de lange termijn .. never!
.
Groet,
Jan.
Jan Schotsman 4 maanden geleden geplaatst
In ta-script heb ik destijds een stukje code neergezet wat een Gann square voor u tekent in de koersgrafiek. Dit script biedt ook de mogelijkheid een exacte kopie van zo'n square een stukje verderop in de grafiek neer te zetten.
Ik heb dit even voor u gedaan in onderstaande grafiek, waarbij ik voor -het plaatje-  maar evne de 1/3 en 1/8 lijnen achterwege gelaten heb, zodat het nu lijkt alsof sommige koers lows en/of highs in de lucht zweven die anders steun en/of weerstand vonden op die lijnen.
Waar het mij omgaat is te laten zien hoe mooi deze twee stukken koersbereik overeenkomst vertonen.
De groene lijnen van hoek naar hoek in het square zijn 1X1 lijnen, kijkt u eens in het linkse square hoe de koers om deze lijn heen blijft cirkelen.
U ziet dat in het rechtse square de koers zelfs boven deze 1X1 lijn blijft, ofwel een nog positiever sentiment dan in het linkse square.
Het rechtse square eindigt exact met het einde van deze maand.
Nog iets wat opvalt is het verloop van de RSI t.o.v. beide squares.
In de tweede helft van het linker square maakte de RSI een top en daalde daarna terwijl de koers nog een hogere top neerzette.
Hetzelfde (niet exact gelijk) gebeurd in het rechtse square, de RSI maakt een top in de tweede helft en daalt daarna, terwijl de koers nog een hogere waarde neerzet.
Of na einde van het rechtse square de afloop hetzelfde wordt gaan we komende week meemaken ;)
*
Dan plaats ik nog even een grafiek met de week en maand boksen.
Mooi is te zien dat de afgelopen week eigenlijk niet veel koersbeweging plaats vond, de koers maakte een inside-week.
Deze inside-week plaatst wat we noemen een -coil- dat is een zich opbouwende spanning, die daarna uitbreekt, opletten dus!
In deze grafiek twee ziet u een steun lijn en een weerstand lijn die aangeven dat de maand boksen mooi omhoog verlopen.
Is dat zo?
Nee, en dat is dan ook mooi een voorbeeld van hoe je jezelf voor de gek kan houden ;)
Afgelopen dag heb ik voor RonZ op ta-script.com nog een indicator verder voltooid met de naam boxes RonZ.
En wanneer ik alleen even de mogelijkheid gebruik om aan te geven wanneer een maand daalt ten opzichte van de voorgaande maand (rode kleur) dan ziet u dat u altijd verder moet kijken dan de lijntjes.
.
Volgende keer meer, ik duik de bedstee in.
Vriendelijke groet,
Jan.Jan Robert Schutte 4 maanden geleden geplaatst
Hartelijk dank @janschotsman​ wederom voor de zeer interessante charts. Interessant inderdaad hoe al die koerspatronen met elkaar verhouden en dat er eigenlijk veel 'logica' in zit!
Jan Schotsman 1 maand geleden geplaatst
Ben ik weer ;)
Effe weggeweest, erg druk met allerlei werkzaamheden.
Maar ik wilde enkele grafieken neerzetten betreffende de BitCoin.
Die was de afgelopen tijd gestegen tot een nergens anders door onderbouwde reden dan vraag/aanbod/angst-de-boot-te-missen waarde van 20.000 Dollar.
Dit gaf in de grafiek een parabolische stijging te zien, en zoals ik al eerder hierboven heb uitgelegd is het enige vervolg wat ik ken op een parabolische stijgen een niet-mis-te verstane-correctie.
Die zagen we dan inmiddels ook, bekijk even de bijgevoegde grafiek, ik ga dan verder in het volgende berichtje, maar eerst moet de hond eruit ;)
Jan Robert Schutte 1 maand geleden geplaatst
Beste @janschotsman​ leuk dat je weer terug bent. We hebben je gemist :). Ik nodig je als gewaardeerde klant graag uit voor ons Crypto Trading Seminar op woensdag 21 februari bij Locatie78 in Bunnik van 19:00 uur tot 22:00 uur. 
Onderstaand tref je de link met info aan. Laat ff weten of je kunt komen.

https://cryptoacademy.nl/conversations/woensdag-21-februari-trading-seminar-exchanges-cryptocurrencies-voor-de-ambitieuze-beginner
Jan Schotsman 1 maand geleden geplaatst
Ik zal morgen even in de agenda kijken of dat lukt die avond, zoja, dan meld ik me wel aan @janrobertschutte
Jan Schotsman 1 maand geleden geplaatst
Een andere chart die ik hier nog niet had laten zien is die met weerstand/steun vanuit cycli.
Cycli zijn er meer dan ik kan tellen.
Maar ik denk dan in dit geval even aan natuurlijke cycli.
Cycli zijn met zekere regelmaat terug kerende patronen, zoals we de dag, de seizoenen enzovoorts hebben.
Denk ook aan eb en vloed etc. etc.
De paar die ik in de twee voorgaande zinnen noemde zijn cycli gevormd door de planeet omlopen.
En toen ik zo onder het genot van een wijntje met wat planeten aan het spelen was vorig jaar, kwam ik tot de conclusie dat de Bitcoin en de planeet Mars -iets-  met elkaar hebben.
Wat dat -iets- is weet ik niet, maar ik zag wel dat belangrijke omkeer punten exact op de planeetlijnen van Mars tot stand komen.
Ik heb in bijgevoegde grafiek de planeetlijnen van Mars maar even groen gekleurd.
De rode lijnen zijn een tweede harmonische, een zogenaamde 50% van Gann.
Het idee van de planeetlijnen komt ook van Gann, dus dat u niet denkt dat ik tot de creatie van zoiets in staat ben ...
Kijkt u er eens rustig naar, ik vind het meer dan toevallig.
Ook bijvoorbeeld hoe vandaag de low rond de plus 6000 weer afketste op zo'n groen Mars lijn.
Ik zou willen zeggen: vraag niet hoe het kan .. profiteer ervan.
Jan Schotsman 1 maand geleden geplaatst
Nog ééntje voor 't slapen gaan ...
En wel een grafiek met de Ichimoku Kinko Hyo weergave erin.
Een parade paardje van Jan Robbert, hij kan u er alles over vertellen, scheelt mij weer werk ;)
Je kan op diverse manieren met deze techniek werken, maar een zeer grove methode is toch wel met de trend meegaan wanneer de koers onder de wolk duikt.
Ofwel vanaf 13.000 had u short kunnen zitten en vandaag winst nemen op 6000, had u overduidelijk de gasrekening weer verdiend deze maand ;)
In de grafiek ziet u ook horizontale lijnen en u denkt vast direct aan Fibonacci lijnen.
Maar wanneer u iets exacter kijkt ziet u onmiddellijk dat dit andere lijnen zijn.
Het zijn dynamische lijnen berekent door middel van de methode van het Square Of Nine van Gann.
U moet deze lijnen zien als een soort van magneet.
De koers trekt er naar toe, en ketst er vanaf (steun/weerstand)
Ik heb ze er voor uw informatie even in geplaatst.
.
De daling de laatste dagen deed mijn portefeuille goed, ik leef als rasechte beer helemaal op van dalingen ;)
Meegaan met stijgingen op -niet-te-onderbouwen-niveaus ligt nu eenmaal niet in mijn aard.
Succes gewenst!
Groet,
Jan.
Harry Klip 1 maand geleden geplaatst
@janschotsman​ Bedankt weer. Gisterochtend hier ook aangegeven dat ik mijn short @6000 had gedekt. Dus helemaal eens met je.
Jan Robert Schutte 1 maand geleden geplaatst
Goed gedaan @harry
Jan Schotsman 1 week geleden geplaatst
Jaja, ik heb weer wat over de Bitcoin geschreven, wanneer u nieuwsgierig bent klikt u even op de volgende link:
http://www.jstas.com/2009/Dageljiks%20verloop%20van%20de%20AEX%20grafieken.htm
.
Succes,
Jan.
Jan Robert Schutte 1 week geleden geplaatst
Beste @janschotsman​ dank weer voor de uitstekende analyse! Als jij zaterdag 14 april tijd hebt, dan nodigen we je graag uit voor ons ICO Seminar in Utrecht en ook nog eens 'front row' want dat heb je wel verdiend met al die prachtige analyses. Stuur ons maar even een berichtje of je kunt komen of mail ons gerust infocryptoacademy@gmail.com Welterusten Jan Robert
Harry Klip 6 dagen geleden geplaatst
 @janschotsman Hartelijk​ dank weer voor je mooie analyse. Hoop je binnenkort weer te zien, bijvoorbeeld 14 April.
Jan Schotsman 4 dagen geleden geplaatst
14 April is op een Zaterdag, dan kan ik helaas niet; wellicht een andere keer.

Even een korte update op de analyse van wat ik dacht te zien afgelopen weekend.
Ik voeg even twee grafieken bij als toelage op de vorige analyse die hierboven vermeld staat.
.
Jan Robert Schutte 3 dagen geleden geplaatst
Dank voor je mooie charts @janschotsman
Jan Schotsman 6 uur geleden geplaatst
Een vervolg op de Bitcoin chart
.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 16 August 2017 om 22:35
Aantal lezers 45
Aantal reacties 69