Bubbels in aandelen zijn de laatste jaren veelvuldig voorbij gekomen. Daarvoor is eerst belangrijk dat je ergens in hebt belegd. Wat is beleggen?
Een belegging is een vorm van investering waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Beleggen wordt ook wel genoemd: het opgeven van bepaalde zekere bedragen voor een onzeker toekomstig rendement.
In het algemeen is er sprake van een economische bubbel indien deze aan de volgende voorwaarden voldoet:
De marktprijs waartegen de onderliggende waarde wordt verhandeld, moet boven de werkelijke fundamentele prijs liggen. Dit is op het moment dat de bubbel in wording is moeilijk te bewijzen, aangezien beleggers en economen dan altijd redenen hebben waarom de onderliggende fundamentele waarde te laag wordt ingeschat.
Voor het ontstaan van een bubbel is enige nieuwigheid in de onderliggende waarde nodig. Tijdens de internetbubbel was het internet nieuw en in de negentiende eeuw spoorwegen. Tijdens de crisis in 2008 waren de verpakte hypotheekleningen nieuw.
Een adagium wat vaak gebruikt wordt bij beleggen is dat op de lange termijn alles goed komt. Echter daarvoor gelden genoeg uitzonderingen. De Japanse beurs doet er al 40 jaar over om het topniveau van de jaren ’80 weer te halen, maar is nog steeds bijna 50% lager dan 1989!
Bubbels zijn achteraf gemakkelijker te traceren omdat ze barsten en dan pas kun je concluderen dat het een bubbel was. Zelfs de AFM waagde zich aan het voorspellen van een cryptobubbel en zij zijn toch niet in het leven geroepen om de markten te duiden. Tijdens de internetbubbel heb je hun ook niet gehoord.
Bitcoin bubbel?
Cryptocurrencies en Bitcoins zijn nieuw. Van deze laatste moet uiteraard nog altijd blijken of hier sprake is van een bubbel, maar gezien de koersontwikkeling is er wel een kans op. Het voorspellen van een bubbel is dan ook gevaarlijk en kost vaak geld. Immers: The trend is your friend ( zie figuur)
Grootste crashes Dow Jones Index
Laten we de meest bekende eens verder analyseren.
De Grote Depressie 28-10-1929
Een beruchte economische crisis nadat er eerst sprake was van een enorme groei. Iedereen wilde hiervan profiteren waardoor er ook veel werd belegd met geleend geld. Toen de Amerikaanse economie in 1929 stagneerde, had dit grote gevolgen.
Beleggers konden hun schulden niet meer terugbetalen, waardoor banken in de problemen raakten. Dat leidde uiteindelijk tot het faillissement van verschillende banken, waardoor veel Amerikanen hun spaargeld verloren.
Black Monday 19-10-1987
Maandag 19 oktober 1987 staat bekend als Black Monday. De Dow Jones daalde deze dag met 22,6%. Een duidelijke reden voor deze krach lijkt een combinatie van factoren te zijn die in 1929 ook speelde, maar zeker ook oververhitting.
Financiële crisis 2008 15-10-2008
De laatste kredietcrisis zijn we nog maar net te boven. In de tweede week van oktober 2008 werd het grootste wekelijkse verlies geleden in de geschiedenis van de Dow Jones, een daling van 18,2%.
De val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers wordt gezien als de start van de kredietcrisis. Deze crisis sloeg al snel over naar Europese banken. Ook in Nederland moest ING worden gered met staatsteun en moest ABN Amro (of Fortis) zelfs genationaliseerd worden.
Natuurlijk kun je ook de internetbubbel vanaf 2000 hieronder laten vallen, want toen ging de index vanaf de high maar liefst meer dan 50% lager tot 2003. Dit ging echter wel geleidelijk. Ook de correctie van Bitcoin vanaf de top van $20.000 is volgens sommigen een val.
Wij vinden dat je vanaf de start van 2017 van ongeveer $2.000 daar nog niet over kunt praten. Een stijging van een beursindex heeft nog nooit zulke vormen aangenomen dat het binnen 1 jaar 1000% hoger gaat. Dus moet je geen appels en peren vergelijken. Pas bij een koers onder de $1.000 vinden wij het een bubbel. Het voorspellen van deze bubbel blijft dan ook een hachelijke zaak, waar wij ons vooralsnog niet aan willen wagen (zie figuur).
Net zoals de vergelijking met de tulpenbubbel in de 17de eeuw. Iedereen gebruikt dat om de zogenaamde gekte te vergelijken met de Bitcoin nu.
Echter er zijn slechts een paar mensen in problemen gekomen omdat tijdens de koersstijging van de tulpenbol van 300 tot 5000 gulden er slechts een 10-tal trades gedaan werden. Laat je door alle ‘goeroe’s’ niets wijsmaken en doe vooral jouw eigen onderzoek. Datzelfde zeggen wij ook als het gaat om ICO’s wat we hierna gaan bespreken. Met een ICO kun je een investering doen in een nieuwe coin en is dus goed te vergelijken met een IPO bij aandelen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.