Er zijn veel benamingen met wallets, zoals internet, hardware en software wallets, maar ook online en paper (letterlijk papieren) wallets. Voordat het je gaat duizelen, laten we eerst eens uitleggen wat een wallet precies is.
Een wallet is eigenlijk niets anders dan een portemonnee. Net als bij een fysieke portemonnee bewaar je hier ook iets van waarde, alleen is het nu geen fysiek geld, maar cryptocoins.
Deze coins worden opgeslagen in je wallet, zodat ze veilig zijn opgeborgen. Maar net als dat een portemonnee door een dief gestolen kan worden, kan dat ook met een wallet, die via je computer gestolen (gehacked) kan worden.
In je normale portemonnee bewaar je ook geen duizenden euro’s, maar heb je bijvoorbeeld maar €150 op zak. De rest staat op een bank of een broker. Veiligheidshalve kun je dat ook doen met je wallet.
Dus voor het grootste deel geen cold storage, maar een hardware wallet. Je zet het op een fysieke plaats, via bijvoorbeeld een ledger Nano S, wat wordt gezien als de beste fysieke wallet.
Hierbij heb je de mogelijkheid om meerdere coins ofline op te slaan. Bij een betaling vanaf de Nano S moet er ook nog altijd een bevestiging worden gedaan op de Ledger, voordat de opdracht echt uitgevoerd kan worden. Ook hier kan je fysieke wallet natuurlijk gestolen worden, zelfs vanuit jouw huis! Maar bij online en internet wallets heb je nog meer risico’s op computerdiefstal.
Een software wallet is een applicatie die lokaal geïnstalleerd wordt op een computer, telefoon of tablet.
Natuurlijk kun je ook met je wallet betalingen doen naar een crypto exchange, zoals Bittrex of Binance. Soms wordt dan eerst fiat geld zoals euro’s naar een wisselkantoor zoals Litebit gestuurd en dan de link naar de crypto exchanges gemaakt.
Belangrijk is dat er een link wordt gemaakt tussen je wallet naar de exchange. Wanneer er in een coin op de exchange gehandeld wordt, wordt de trade in de private ledger geschreven en vind er geen blockchaintransactie plaats.
Je moet altijd goed opletten of je de juiste software download, want iedere coin heeft zijn eigen wallet, voor bijvoorbeeld de Guldencoin kun je een wallet downloaden op: https://gulden.com/download
Een wallet is eigenlijk iets dat digitale gegevens van je cryptobelangen bewaart en je toestaat om er toegang tot te krijgen en ermee te handelen. Een Bitcoin wallet is een software programma voor het beheren van sleutels. Het bestaat uit een privé sleutel voor het ondertekenen en versturen van Bitcoins en een publieke sleutel voor het ontvangen ervan. Vergelijk het eens met je emailadres (publiek) en je pincode (privé).
Recent heeft zelfs de Rabobank aangekondigd, maar met de nodige geheimzinnigheid, bezig te zijn met een eigen cryptowallet en er is zelfs al een website geopend. https://www.rabobit.nl/
Je merkt wel dat het nog wel enige tijd zal duren, voordat er over de wallet wordt gesproken, maar bij de bank denkt ook niet iedereen aan ABNAmro.
Hieronder tref je een tabel aan met de drie meest populaire hardware wallets van die moment (maart 2018)
(*) Alle prijzen zijn richtprijzen per maart 2018. Op internet kunnen deze prijzen flink uiteenlopen als gevolg van vraag en aanbod.
wallet.trezor.io
ledgerwallet.com
keepkey.com
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.