Hoe werkt de blockchain technologie? Voor een goede blockchain-uitleg is het handig om een paar termen te onderscheiden:
- Het Bitcoin protocol
- Het Bitcoin netwerk
- De blockchain als register
Allereerst is er het Bitcoin protocol. Dit is de wijze waarop transacties worden uitgevoerd en worden geregistreerd.
Een betalingstransactie verloopt in enkele stappen:
- Een gebruiker doet een aanvraag om een hoeveelheid Bitcoins te verzenden van zijn account naar iemand anders via zijn computer of smartphone.
- Het verzoek verspreidt zich over het Bitcoin netwerk totdat bepaalde gebruikers in het netwerk, de miners, het oppakken om te verwerken.
- Tijdens het mining proces worden transacties verzameld.
- De transactie wordt goedgekeurd op basis van meeste stemmen gelden. Als meer dan 50% van de miners groen licht geeft dat de transactie klopt, dan wordt deze opgeborgen in een blok.
- Miners strijden met elkaar om nieuwe blokken te vinden en krijgen daar een vergoeding voor.
- Als een blok vol is of de gemiddelde transactietijd is overschreden wordt het blok verzegeld met een sleutel genaamd de hashcode. Belangrijk om te weten is dat ook de sleutel van het voorgaande afgesloten blok ook in het laatste blok mee wordt opgeborgen.
- Het afgesloten blok wordt daarmee toegevoegd aan de reeks voorgaande afgesloten blokken. En zo ontstaat een ketting van blokken, in het Engels: blockchain.
Hiermee is de transactiecyclus rond.
Samengevat: Elk blok bevat dus een aantal goedgekeurde transacties. Een blockchain bestaat dus uit een keten van vastgelegde en samengevoegde gegevens: blokken.
De keten van data, wordt bepaald door de volgorde waarin deze data zijn toegevoegd. De block chain is een ketting van blokken vanaf het eerste blok met de eerste transacties ooit gedaan tot het huidige blok nu. De blockchain kan bestaan uit vele tienduizenden tot honderdduizenden blokken en elke dag komen daar nieuwe blokken bij.
Omdat elk blok wordt afgesloten met een ingewikkelde sleutel en elk blok ook de sleutel van het voorgaande blok bevat, is het onmogelijk om transacties in voorgaande blokken alsnog te wijzigen. Eenmaal vastgelegd in de blockchain, is dus voor altijd vastgelegd.
Het Bitcoin netwerk bestaat uit vele duizenden knooppunten die allemaal met elkaar verbonden zijn. Dit heet een gedistribueerd netwerk.
En elk knooppunt bevat een kopie van de gehele blockchain. Een blockchain is een gedistribueerde database, dat wil zeggen dat meer partijen, die vanuit hun node actief zijn, een kopie hebben en werken aan het bijhouden van de keten, en elkaar controleren. Verder wordt bij een tijdelijke vertakking van de keten op basis van een vorm van consensus bepaald met welke tak verder wordt gegaan.
Dit maakt het blockchain concept in combinatie met het gedistribueerde netwerkwerk zo sterk. Als iemand in 1 van de kopieën van de blockchain zou willen frauderen, dan komt die betreffende blockchain niet meer overeen met al die duizenden andere kopieën.
Een blockchain kan openbaar zijn, wat vaak samengaat met de mogelijkheid voor iedereen om als node op te treden. Dit vergt speciale voorzieningen om bescherming te bieden tegen manipulatie en vervalsing, zoals het veelgebruikte systeem proof of work. Een blockchain kan ook besloten zijn, waarbij een autoriteit of vaste regels bepalen wie node is of kan worden.
Er zijn vele cryptocurrencies die gebruik maken van de blockchaintechnologie. Laten we daarom eerst eens uitleggen wat een cryptovaluta precies is en wat je ermee kunt doen.
Op blockchain.info is de Bitcoin blockchain in te zien.
Blockchain video’s:
https://youtu.be/YIVAluSL9SU
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.