Om cryptocurrencies te kunnen gebruiken, heb je een Cryptocurrency-, een coin- of een Bitcoinwallet nodig als je specifiek Bitcoins koopt.
Een cryptocurrency wallet is een digitale portemonnee die gebruikt wordt om cryptocurrencies, zoals bijvoorbeeld Bitcoins, Ethereums, Litecoins en andere Altcoins te bewaren, te verzenden en te ontvangen. Per coin is er een aparte, specifieke wallet, dit noem je een Core-wallet. Maar er zijn ook wallets waar je meerdere coins tegelijk op kan bewaren, dit zijn Multi Currency wallets.
Welke wallet te gebruiken?
Met cryptocurrencies ben je eigenlijk je eigen bank en dus verantwoordelijk voor eigen geld. Veiligheid is daarmee dus een belangrijk issue.
De keuze voor de beste Bitcoin wallet is daarbij natuurlijk belangrijk. Afhankelijk van hoeveel cryptocurrencies je bezit en wat je ermee wilt doen, kies je een coin wallet die het beste bij je past.
Grote investering in cryptocurrencies
Als je grote investeringen doet in cryptocurrencies, dan kun je het beste een zogenoemde ‘hardware wallet’ aanschaffen. Dit is een offline wallet die buiten bereik van hackers is. Dit is de veiligste manier om je cryptocurrencies in te bewaren.
Het versturen en ontvangen van coins neemt wel iets meer tijd in beslag dan bij ‘online wallets’. Ook moet je voor deze bitcoin portemonnee betalen (bijna €80 voor een ledger) en is de levertijd vaak meerdere weken.
Maar met deze Bitcoins wallet weet je wel zeker dat je coins veilig zijn! Echter het nadeel is dat je wel verantwoordelijk bent voor je codes en btc wallet. Als je die kwijtraakt dan ben je ook jouw cryptocurrencies kwijt.
Kleine investering in cryptocurrency
Voor de wat kleinere bedragen zijn vaak de ‘online wallets’ (oftewel ‘hot wallets’) geschikt. Dit zijn software wallets die je via internet op uw computer of telefoon kunt aanmaken.
Deze crypto wallets zijn doorgaans gratis en snel geïnstalleerd; je kunt er dus meteen mee aan de slag. Het voordeel is dat die snel te gebruiken zijn en geen geld kosten. Het nadeel is dat ze in verbinding staan met het internet en dus gehackt kunnen worden.
Uiteraard doen de leveranciers van deze online bitcoin wallets hun uiterste best dit te voorkomen, maar besef: garantie heb je niet!
Handelen in cryptocurrencies
Veel mensen zetten een deel van hun cryptocurrencies langer weg om met het overige te handelen. In dat geval is de combinatie van een hardware wallet (voor het vaste ‘ijzeren voorraad’ deel) en een online exchange wallet (voor het handelsdeel) een goede combinatie of zelfs een blockchain wallet.
Sommigen laten grote bedragen op de exchange wallets staan, maar dit is vanwege hackgevaar zeer af te raden. Een goed voorbeeld hiervan is Mt. Gox Bitcoin exchange die in juni 2011 werd gehackt en vervolgens failliet ging. 850.000 Bitcoins werden tijdens de hack buit gemaakt! Nog steeds is men bezig om hier wat van terug te vinden.
Bekende en veilige wallets:
- Hardware (multi-)wallet Nano Ledger S
- Hardware (multi-)wallet Keepkey
- Hardware (multi-)wallet Trezor
- Online (multi-)wallet Jaxx
- Online (multi-)wallet Exodus
Naast veel wallets zijn er ook veel exchanges, die we nu gaan behandelen. Als je al in aandelen belegt, weet je waarschijnlijk dat bijvoorbeeld Royal Dutch Shell op verschillende beurzen wordt verhandeld.
De meesten zullen in Nederland echter kiezen voor Euronext Amsterdam, maar je kunt ze ook in Engeland of de V.S. kopen. Het verschil in prijs en kosten zal hier niet groot zijn. Op een crypto exchange is het verschil door de beginfase van de markt nog veel groter.
Je zult dus goed je huiswerk moeten doen om te kijken welke de voor jou beste exchange is. Handelen op meerdere exchanges is zeker ook een mogelijkheid, temeer daar je zo ook een bescherming hebt tegen hacken. Als een exchange met een hack te maken krijgt, word je zo slechts voor een klein gedeelte van je geld blootgesteld aan een risico.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.