Je hebt vast al eens van Bitcoin gehoord, ook al werd het pas in 2009 anoniem (door iemand genaamd Satoshi Nakamoto) bedacht. Bitcoin is een cryptovaluta, die gebruik maakt van de blockchaintechnologie en is een globaal betaalmiddel.
Het is de eerste gedecentraliseerde digitale munt, omdat het werkt zonder centrale bank. Dit gebeurt peer-to-peer en de transacties geschieden tussen de gebruikers onderling. Het wordt opgeslagen op een openbaar verspreid grootboek, ook bekend als de blockchain, letterlijk een keten van blokken. De blockchain bevat een logboek van alle transacties.
Bitcoin is een aantrekkelijk alternatief, vanwege:
- Er zijn geen tussenpersonen (geen banken) betrokken bij de transacties
- Geen transactiekosten
- Onomkeerbaarheid
- Anonimiteit
Je kunt bitcoins ook daadwerkelijk gebruiken; steeds meer partijen accepteren ze omdat er geen creditcardkosten zijn. Een bitcoinbedrag kan naar een ander worden verstuurd op het internet.
Bij de beveiliging van een bitcoinbedrag gaat het erom dat de privésleutel (private key) niet in verkeerde handen komt (een hacker), maar ook dat de code niet verloren gaat bij calamiteiten of per ongeluk wordt weggegooid, zodat niemand het bedrag meer kan gebruiken. Bewaar daarom codes offline en maak vooral back-ups.
Je vraagt je misschien af, hoe creëert iemand iets dat niet tastbaar is zoals een Bitcoin, wanneer het alleen in theorie bestaat?
Welnu, dat maakt het interessant. Bitcoins worden gewonnen, maar niet zoals bij andere metalen gebeurt, fysiek, maar ze worden wel gemined. Minen houdt in dat blokken worden gevonden die aan bepaalde speciale eisen voldoen: een proof of work systeem.
De miners zijn in dit geval mensen met computers om complexe wiskundige puzzels op te lossen op basis van de blockchaintechnologie en de winnaar wordt beloond met bitcoins (ongeveer 12,5 bitcoins kunnen op deze manier elke 10 minuten worden gemaakt). Deze beloning wordt iedere 4 jaar verlaagd.
Simpel gesteld geven deze ‘mijnwerkers’ computers de macht om de transacties te verifiëren en voor dat werk krijgen zij een vergoeding.
Het bijzondere aan bitcoin is tevens dat er een maximaal aantal gemined kan worden, namelijk 21 miljoen. In de praktijk zullen er minder in omloop komen, omdat een deel verloren is gegaan, omdat bijvoorbeeld de harddisk van de computer kapot of vernietigd is en de opgeslagen bitcoins hierdoor niet meer toegankelijk en voorgoed verloren zijn.
Het aantal in omloop zijnde bitcoins zal dus verlaagd worden, waardoor weer schaarste ontstaat. Op het systeem van de blockchaintechnologie gaan we hierna dieper in en dat biedt zekerheid, want de bitcoin is nog nooit gekraakt.
Satoshi Nakamoto zegt het als volgt:
“Lost coins only make everyone else’s coins worth slightly more” Satoshi Nakamoto
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.