Hoe is Bitcoin ontstaan?
Bitcoin is in 2008 ontstaan vanuit een experiment dat door wetenschappers en specialisten werd ontwikkeld. In 2009 kon online de eerste transactie worden gemaakt met deze digitale valuta, zónder tussenkomst van een bank.
De eerste versie is ontwikkeld door een anonieme uitvinder(s), genaamd ‘Satoshi Nakamoto’
Wat is een Bitcoin?
De Bitcoin is zowel een cryptocurrency, de Bitcoin valuta, als een wereldwijd betalingssysteem. Het is de eerste digitale valuta waar goederen of diensten mee gekocht kunnen worden en waarin kan worden gehandeld.
Het is de eerste gedecentraliceerde digitale currency die werkt zonder de tussenkomst van een bank of andere tussenpersoon of instantie.
Het netwerk is persoon-naar-persoon (peer-to-peer) en de transacties tussen personen vinden direct plaats door het gebruik van speciale cryptografische software zonder de tussenkomst van een derde partij.
Alle transacties worden geverifieerd door een netwerk van knooppunten op basis van het consensus model (meederheid van stemmen) en opgeslagen in een openbaar gedistribueerd grootboek genaamd de blockchain.
Je kunt alle transacties van iedereen wereldwijd terugvinden via www.blockchain.info
Voordelen Bitcoins
In vergelijking met andere valuta heeft Bitcoins een aantal voordelen.
• Bitcoins worden via het internet direct van persoon tot persoon over gedragen zonder tussenkomst van een bank of clearing instantie.
• Dat betekent dat de vergoedingskosten veel lager zijn.
• Je kunt ze in elk land gebruiken.
• Als je een miner bent, kun je Bitcoins verdienen
• Het is in (beginsel) anoniem. (Maar er zijn inmiddels manieren om toch een Bitcoin adres te achterhalen.)
• Je account kan niet bevroren worden.
• En er zijn geen voorafgaande voorwaarden of beperkingen.
Hoe worden Bitcoins gemaakt?
Bitcoin wordt soms met goud vergeleken en dat is niet alleen omdat het een bepaalde waarde heeft. Bitcoin wordt net als goud ‘gedolven’. In bitcointermen noemen we dat ‘minen’.
Is het verstandig om in Bitcoin te investeren?
Niemand weet wat de toekomst ons zal brengen, bij aandelen niet en dus ook niet bij Bitcoins. Wat we wel weten is dat Bitcoin enorm in populariteit aan het groeien is en dat beleggers er ook steeds meer geïnteresseerd in raken.
Maar vanwege de grote koersschommelingen van de Bitcoin t.o.v. de traditionele valuta als de dollar en de euro is het zéér risicovol.
Investeer dan ook alleen geld dat je kan missen!
Voordat je in Bitcoins of in andere digitale munten (altcoins) investeert, is het sowieso belangrijk om je altijd goed erin te verdiepen.
Zijn er ook nog andere cryptocurrencies?
Aangezien iedereen een digitale munt kan beginnen (de software hiervoor is openbaar), zijn er inmiddels heel veel alternatieve munten voor de Bitcoin, nu al meer dan 1.200! De verzamelnaam hiervoor is altcoins. De waarde hiervan verschilt per munt van minder dan 1 cent tot honderden euro’s.
Elke altcoin probeert op zijn beurt de Bitcoin te verbeteren. Er zitten veel bekende cryptocurrencies tussen die hun waarde hebben bewezen, waaronder Ethereum (Ether).
Litecoin, Ripple en Dash zijn altcoins die in de top 10 van grootste cryptocurrencies zitten.
[…] Bitcoins worden regelmatig met goud vergeleken. Eén van de redenen daartoe is dat Bitcoins, net als goud, ‘gedolven’ wordt. Oftewel: bitcoin mining. […]